Ponedjeljak, 25.05.2020.
h

Poznata imena privedenih u nastavku "Zadruge", dvoje zadržano u policiji

U nastavku akcije "Zadruga", koju su jučer pripadnici policije pod nadzorom sarajevskog Tužilaštva proveli na području Kantona Sarajevo, privedeno je ukupno 15 osoba, osumnjičenih za organizirani kriminal, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja. 

Nakon što su ispitani u svojstvu osumnjičenih, od 15 privedenih, dvoje je zadržano na krim-obradi u policiji, te će, uz izvještaj biti predati u dalju nadležnost Tužilaštva KS, dok će se protiv svih postupak nastaviti u redovnoj proceduri. 

Kako nam je potvrđeno, privedeni su Omar Lačević (Sikra d.o.o.), Gabrijel Delić (Deling d.o.o.), Sead Tutić (Sela), Danijel Burazorović  (H&T Tehnika) , Faruk Memić (IT-MONT o.d.), Sakib Efendić , Nedim Stambol (Sikra), Mujo Bublin (Pet zlatnih d.o.o), Anila Gajević (Zona), Viktor Kljajić (Zona), Muhamed Gajević (Zona), Ibrahim Karavdić (Udruženje vjeroučitelja KS), Šefika Mahmutović (Podorad d.o.o.), te Samija i Adnan Heljić (Heljić d.o.o.). 

VEZANI TEKST - Nastavak akcije "Zadruga": Policija pretresa na 12 lokacija u Sarajevu

Svi se sumnjiče za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi koju su predvodili supružnici Sanel i Enisa Đalić, a koja se bavila organiziranim pranjem novca.

U policiji su zadržani Lačević i Delić, a policija je obavila pretrese na 12 lokacija s ciljem izuzimanja predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u nastavku procesa. 

Ranije je u ovoj akciji privedeno 16 osoba, a devetero ih je smješteno u pritvor.

Riječ je o Enisi i Sanelu Đaliću, Huseinu Borišiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Salihi Dervišević, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Durakoviću. Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

VEZANI TEKST - Kako su navodnim zapošljavanjem studenata supružnici Đalić oprali 40 miliona KM

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, "oprala" više desetaka miliona maraka, dok su ostali osumnjičeni imali svoje uloge kao članovi ove kriminalne grupe.

Istragom u ovom slučaju obuhvaćeno je više stotina osoba, od kojih su mnogi bili na rukovodećim pozicijama kako privatnih, tako i nekih javnih preduzeća.  

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh