Ovu odluku je donijelo Udruženje poslodavaca FBiH i pozvalo svoje članice, ali i sve druge kompanije u FBiH da ne potpišu nove ugovore sa višestruko uvećanim cijenama o nabavci električne energije sa elektroprivredama.

Iz UPFBiH još jednom pozivaju Vladu Federacije BiH da hitno poduzme sve neophodne mjere i da putem upravljačkih odbora u javnim elektroprivrednim preduzećima u FBiH donese odgovarajuće odluke kojima će se ograničiti rast cijena električne energije za privredna društva koja se ne snabdijevaju u okviru univerzalne usluge. U tom smislu, povećanje cijena električne energije za pojedinog kupca električne energije u 2022. godini ne smije biti više od 20 posto, u odnosu na ugovornu cijenu za snabdijevanje električnom energijom koju je taj kupac imao na dan 1. septembar 2021. godine.

- Ukoliko Vlada Federacije BiH dozvoli povećanje cijena električne energije od 150 do 350 posto za privredna društva u FBiH, doći će do masovnog gašenja pogona, gubitka radnih mjesta i smanjenja plaća zaposlenima. Također će doći do smanjenja izvoza, a bit će i manje investicija u nove pogone, tehnologije i nova radna mjesta - navodi se u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Dodaje se kako povećanje cijena električne energije privredi u FBiH vodi povećanju cijena hrane, roba i usluga koje plaćaju građani, koji će u stvari jedini biti pogođeni.

- Tako da bi troškovi života po jednom domaćinstvu na godišnjem nivou mogli rasti i više od 500 KM. To će rezultirati povećanom inflacijom, ali i biti karta u jednom pravcu za odlazak iz BiH mladih, kvalificiranih kadrova. Vlada FBiH je jedina koja to može spriječiti. Pozivamo Vladu FBiH da hitno reagira i ograniči povećanje cijena električne energije za privredna društva na maksimalno 20 posto - saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.