Za zločine počinjene na području Bijeljine, prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), te Ljubo Marković i Slavenko Kočević, pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), takozvane "Pahuljice", kao i Zvonko Pržulj.

VEZANI TEKST - Optužnica protiv osam policajaca RS-a za zvjerska ubistva članova porodica Sejmenović, Malagić i Sarajlić

Tužilaštvo BiH tereti optužene da su, u svojstvu rukovodećih radnika SJB-a Bijeljina i Sektora državne bezbjednosti, te u svojstvu pripadnika Interventnog voda SJB-a Bijeljina i Specijalne jedinice MUP-a RS-a, takozvane "Pahuljice" sa Sokoca, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Prema Tužilaštvu, oni su u noćnim satima 24. na 25. septembar 1992. godine izvršili nezakonito zarobljavanje i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, ukupno 22 osobe, među kojima su više od polovine bili žene, djeca i starije osobe.

- Nakon zarobljavanja i odvođenja u mjesto Balatun, izvršena je egzekucija navedenih civila iz vatrenog oružja, čija su tijela bačena u rijeku Drinu, a nakon rata ekshumirana na više lokacija uz rijeku Savu na području Srbije i ukopana na području Sremske Mitrovice, dok se za tijelima četiri ubijene žrtve još uvijek traga - saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopanih pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali, piše Birn.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 111 svjedoka – među kojima su i očevici otmice i ubistava, od kojih će njih osam svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite – kao i prilaganjem više stotina prikupljenih dokaznih materijala.

U narednom periodu Sud BiH će zakazati ročište za izjašnjenje o krivici.