Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za januar ove godine iznosila je 958 KM i istog je iznosa kao prosječna plaća isplaćena u decembru 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 42,85 posto.

S obzirom da je sredinom mjeseca proglašeno stanje nesreće u Federaciji BiH  i da je uvedena obavezna cjelodnevna izolacija za djecu i starije od 65 godine, te zabranja kretanja za sve građane od 20.00 do 05.00 sati, došlo je do značajnog povećanja kupovine osnovnih prehrambenih namirnica i sredstava za održavanje higijenu, dezinfekciju, te lijekova.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine - prehrana (49,8 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (15,7 posto), higijena i održavanje zdravlja (12,2 posto), obrazovanje i kultura (2,2 posto), odjeća i obuća (8,9 posto), prijevoz (5,6 posto), te održavanje domaćinstva (6,7 posto).  

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.