Prema odredbama Sporazuma, srbijanski transporter Transportgas Srbija je prihvatio da vrati 896.000 dolara, tj. 1.499.107,46 KM koje je prethodna uprava BH Gasa uplatila Transportgasu Srbija za nepostojeće usluge transporta gasa u periodu od  1. aprila do 31. augusta 2021. godine, saopćio je Energoinvest.

- Ovom prilikom Energoinvest ističe korektnost i poslovni fer odnos koji je srbijanski transporter pokazao. S obzirom na velike turbulencije i porast cijena gasa na svjetskom tržištu koje se dešavaju posljednjih mjeseci, ovaj novac će biti prvenstveno usmjeren na amortizaciju porasta cijena gasa za potrošače u FBiH. Ovdje se radi i o novcu građana – potrošača gasa u FBiH, koje je predhodna uprava BH Gasa samoinicijativno i neopravdano uplatila Transportgasu Srbija - saopćili su iz Energoinvesta.

Dodaju da istu aktivnost Energoinvest poduzima i prema mađarskom transporteru FGSZ kome je također ispostavljen zahtjev za povrat 1.019.301,60 dolara tj. 1.705.404,72 KM.

- Nažalost, s obzirom na dosadašnji odaziv i reakcije mađarskog transportera, Energoinvest će najvjerovatnije biti u poziciji da pokrene postupak arbitraže za povrat ovog novca kao i povrat više naplaćenih sredstava za usluge transporta koje je mađarski transporter tokom niza godina naplaćivao mimo odobrenih tarifa na koje je imao pravo - saopćeno je.

Energoinvest, kako dodaju, ujedno koristi priliku da obavijesti javnost da je snabdijevanje potrošača gasom potpuno uredno i prema planiranim količinama, te ne postoje nikakvi razlozi za nepotrebno uzbunjivanje javnosti, što se zadnjih dana izraženo dešava navođenjem izjava i plaćenih članaka od "samozvanog eksperta za gas".

- Posebno su netačni i diletantski navodi o navodnom utjecaju Turskog toka na cijene i stabilnost snabdjevanja gasom, jer on predstavlja samo prednost, a dešavanja na svjetskim berzama su ono što utječe na cijene gasa - saopćili su iz Energoinvesta.