To je povezano sa 15-godišnjom šemom prevare poreskih vlasti tako što su visokim rukovodiocima dodijelili raskošne povlastice i kompenzacije, dok su namjerno prikrivali te beneficije kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Trump Corporation i Trump Payroll Corporation proglašeni su krivima po svim tačkama optužbe s kojima su se suočili, piše CNN.

Donald Trump i njegova porodica nisu bili optuženi u ovom slučaju, ali su tužioci više puta spominjali ovog bivšeg predsjednika SAD-a tokom suđenja o njegovoj povezanosti s beneficijama koje su dodijeljene određenim rukovodiocima, uključujući stanove koje finansira kompanija, najam automobila i lične troškove.

Trumpova organizacija mogla bi se suočiti s maksimalnom kaznom od 1,61 milion dolara kada bude i osuđena sredinom januara. Kompanija nije u opasnosti da bude raspuštena jer ne postoji mehanizam prema njujorškom zakonu koji bi raspustio kompaniju. Međutim, osuda za krivično djelo može utjecati na njenu sposobnost da posluje ili dobije kredite ili ugovore.

Advokati Trump Organizationa su najavili žalbu.