U toku su inspekcijski nadzori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine u Zavodu muške djece i omladine Hum, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica i Ustanove iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški, potvrdili su nam u Poreznoj upravi FBiH. Podsjećamo, inspektori su krenuli u kontrolu ovih ustanova po nalogu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ustanova Ljubuški nije plaćala doprinose 

- Inspekcijske nadzore provode nadležni Kantonalni porezni uredi Sarajevo, Novi Travnik i Ljubuški koji imaju dovoljan broj inspektora da izvrše kontrole. S obzirom na to da je svaki inspekcijski nadzor specifičan, teško je predvidjeti tačno vrijeme završetka inspekcijskog nadzora, međutim očekuje se da će postupak biti okončan u naredni mjesec - rekli su nam u PU FBiH.

Upitali smo da li je Porezna uprava i ranijih godina kontrolisala neke od ovih ustanova i da li su tada zabilježene nepravilnosti.

- Nadležni Kantonalni porezni ured Ljubuški kontrolisao je Ustanovu iz djelokruga socijalne zaštite – Ljubuški. Inspekcijski nadzor je izvršen 2016. godine u toku kojeg su utvrđene dodatne porezne obaveze u iznosu od 47.733,00 KM i izdat prekršajni nalog zbog neplaćanja doprinosa - rekli su.

Vlada FBiH je i Finansijskoj policiji FBiH naložila ulazak u ustanove socijalne zaštite.

- Inspektori Finansijske policije će kontrolu poslovanja zavoda Ljubuški, Hum, Bakovići i Drin početi u januaru. Naime, početak je objektivno uvjetovan brojnim i složenim kontrolama i istragama koje inspektori trenutno provode temeljem naredbi nadležnih tužilaštava i po Zaključku Vlade FBIH na jednoj strani, i ograničenog broja ovlaštenih službenih osoba Finansijske policije, na drugoj nstrani. Podsjećamo vas da je kontinuirani nadzor javnih ustanova socijalne zaštite obaveza drugih organa - rečeno nam je iz Kabineta glavnog inspektora Finansijske policije.

Dodaju kako još kontrolišu dio transakcija u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će kontrolisati zavode 

Podsjećamo, Finansijska policija FBiH od 20. septembra kontrolira finansijsko-materijalno poslovanje Zavoda Pazarić za period od 1. januara 2017. do 20. septembra 2019. godine.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove su nam kazali da će i oni u skladu sa svojim nadležnostima izvršiti inspekcijski nadzor u ustanovama socijalne zaštite Drin, Bakovići, Hum i Ljubuški.

Podsjećamo, Redžep Salić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić, 11. septembra izašao je za govornicu na sjednci Zastupničkog doma Parlamenta FBiHi iznio šokantne podatke o malverzacijama i kriminalu u Zavodu prethodnog menadžmenta. Nakon toga Vlada FBiH je naložila inspekcijama ulazak u Zavod Pazarić koje su dokazale tvrdnje Salića. Kontrolama je ustanovljeno da Pazarić, između ostalog, duguje državi za poreze oko 590.000 KM.