Muškarac, koji je imao oko 60 godina, ženio se nekoliko puta i imao je djecu, javila je državna televizija NRK.

No, prema riječima komšija, muškarac se držao za sebe i kada su ga prestali viđati, pomislili su da se odselio ili da je odveden u neku instituciju. Pronađen je tek kad je domar zatražio da policija otvori stan kako bi mogao obavljati radove na održavanju.

Policija vjeruje da je muškarac umro u aprilu 2011. godine, što su zaključili na osnovu kartona s mlijekom i pisma pronađenog u njegovom stanu. Obdukcija je pokazala da je umro prirodnom smrću, piše The Guardian.

Penzija mu je zaustavljena 2018. godine kada Norveška uprava za rad i socijalnu zaštitu nije mogla stupiti u kontakt s njim, ali su mu se računi i dalje automatski plaćali s bankovnog računa.

Inspektorica policije u Oslu Grete Lien Metlid rekla je za NRK da su ona i njene kolege puno razmišljale o tome kako je neko mogao toliko dugo ležati mrtav, a da nije pronađen.

- Ovo je poseban slučaj i natjerao nas je da postavljamo pitanja o tome kako bi se to moglo dogoditi. Na osnovu slike koju imamo, očito je da je riječ o osobi koja je odlučila imati malo kontakta s drugima - rekla je Metlid.

Arne Krokan, profesor na Norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju, rekao je da je malo vjerovatno da bi se ovako nešto desilo da je umro prije 30 godina. Dodao je da je to cijena koju smo platili za digitalne usluge.