Petak, 28.01.2022.
FOTO: Ajdin Cocalić

Položeno cvijeće kod Vječne vatre i na Kovačima: Bosne i Hercegovine svakim danom ima sve više

Brojne delegacije nekoliko nivoa vlasti, povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine (BiH), položile su cvijeće na spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu, a potom i na mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Cvijeće su, između ostalih, položili i predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić i Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH.

Uz njih cvijeće kod Vječne vatre položili su između ostalih i Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo, delegacije Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR-a) BiH i KS, kao i Koordinacije boračkih organizacija KS.

Dunović je tom prilikom na mezarju Kovači rekao kako nakon 78 godina od obnove državnosti BiH, ponovo na političkoj sceni postoje snage koje pokušavaju da BiH destabilizuju ili čak razore.

- Moram reći da suverenitet BiH zapravo leži u odluci građana kakvu državu žele da imaju, bez obzira na sve napade, kako političke napade, kako izvana tako i iznutra, ipak BiH će opstati dok god njeni građani žele da BiH bude suverena država, a moje duboko uvjerenje je da su građani to uvijek željeli, što smo pokazali u prošlosti, a da žele to i u budućnosti - rekao je Dunović.

FOTO: AA

Izetbegović je istakao kako je BiH trenutno u krizi koja ustvari ukazuje na jačanje BiH jer je "kriza izazvana defanzivom antibosanskih snaga".

- Bili su nezadovoljni promjenama u CIK-u, nisu uspjeli napraviti neke stvari koje su krenuli u Ustavnom sudu. Ustavni sud je donio odluke u vezi s imovinom BiH, koje im se nisu dopale, OHR je donio odluku u vezi s negiranjem genocida. Prema tome, ova kriza je izazvana defanzivom antibosanskih snaga - kazao je Izetbegović.

Čestitao je Dan državnosti svim građanima BiH i ponovio kako će BiH postojati sve dok to patriote budu željele i dok su spremne da brane BiH.

- BiH ustvari svakim danom ima sve više. U ovom času mi imamo u Parlamentu, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine 58 posto parlamentaraca koji su, da tako kažem, egzaktno u probosanskim strankama. Vrlo lako će to otići s jednom pametnom politikom na dvije trećine i na 70 posto plus, svih onih koji žele mir ovoj zemlji. Možda je ne vole kao mi, ali žele mir, žele sigurnost svojoj djeci i imat ćemo tu jednu kritičnu masu da vrlo lako ovu zemlju povučemo u pravom smjeru - naglasio je Izetbegović.

FOTO: AA

Komšić i Džaferović ranije su prisustvovali ceremoniji podizanja zastave Bosne i Hercegovine na brdu Hum i polaganju cvijeća na spomen-obilježju Vječna vatra, a položit će i cvijeće na Spomen-obilježju djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. te u Spomen-parku Vraca.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić će večeras, povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, prisustvovati i održati govor na zajedničkoj Svečanoj akademiji u organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina Kantona Sarajevo u Vijećnici.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh