- Svojom jučerašnjom izjavom ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je još jednom potvrdio da nije dostojan da obnaša bilo kakvu funkciju na nivou države Bosne i Hercegovine. Optužbe na račun poljoprivrednika da ne misle svojom glavom već da im mora suflirati opozicija smatramo potcjenjivanjem naše inteligencije. Pokušaj da se naša borba koristi u stranačkim okršajima dokaz su, pak, nemoći ministra Košarca i nedostatka bilo kakvih utemeljenih argumenata i rješenja - poručuju iz Udruženja. 

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici počeli proteste: Nakon saopćenja zahtjeva, slijedi blokada GP u Bosanskoj Gradišci i Rači

Kažu kako još jednom naglašavaju da su jučerašnji protest organizovali poljoprivednici iz oba bh. eniteta.

- Ministar Košarac griješi obraćajući se isključivo proizvođačima iz Republike Srpske. U Biljeljini i Bosanskoj Gradišci bilo je jučer i Sarajlija i Tuzlaka i Zeničana i Krajišnika i svi su oni nezadovoljni politikom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Poljoprivreda ne poznaje entitetske granice i vrijeme je da to ministar Košarac konačno shvati. Također, vrijeme je da shvati da su bespovratno prošla vremena kad nas je mogao dijeliti po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. U tom kontekstu sramotnom smatramo izjavu njegovog stranačkog kolege i advokata, ministra poljoprivrede RS-a Borisa Pašalića, koji tvrdi da poljoprivrednicima iz Federacije nije mjesto na graničnim prijelazima u RS-u. Ministru Pašaliću poručujemo da je naše mjesto svuda tamo gdje se brane interesi poljoprivrednika - ističu iz Udruženja i na kraju poručuju: 

- Kako je Staša Košarac u više navrata dokazao da ga ne zanima posao za koji je plaćen, te da će i u narednom periodu nastaviti sa spinovima i manipulacijama, jučer smo zatražili da se u rješavanje problema zaštite domaće proizvodnje što hitnije uključi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da su članovi Predsjedništva ipak malo ozbiljniji političari i da će naša situacija naići na njihovo razumijevanje.