Utorak, 21.03.2023.
FOTO: MUP ZDK

Policija educira građane o pružanju prve pomoći unesrećenima

 Prema važećim zakonskim odredbama, sve osobe koje se zateknu na mjestu saobraćajne nezgode u kojoj ima povrijeđenih, dužna povrijeđenim pružiti prvu pomoć

U okviru obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, provest će u naredna tri dana zajedničku akciju.

Tim povodom je danas u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, održana press konferencija na kojoj je rečeno kako će se u okviru ove akcije poduzeti niz mjera i aktivnosti kojim se generalno nastoji povećati sigurnost svih, a prioritetno školske djece i omladine, sa posebnim akcentom na educiranje građana iz oblasti pružanja prve pomoći unesrećenim i povrijeđenim licima.

Policija će za vrijeme trajanja akcije, na području cijelog kantona, prilikom kontrola u saobraćaju i pregleda vozila, vršiti preventivne kontrole posjedovanja seta prve pomoći u vozilima, te dijeliti vozačima promotivni materijal koji se tiče naznačenih aktivnosti.

Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica su na održanoj konferenciji pojasnili da je pružanje prve pomoći važan korak u spašavanju života, smanjenju invaliditeta i povećanju šansi za preživljavanje. Ovakav pristup i djelovanje na mjestima saobraćajnih nezgoda je zaslužan za spašavanje većeg broja života. Brzo djelovanje i poduzimanje odgovarajućih mjera do dolaska profesionalnih ekipa, smanjuje smrtnost i daljnje povređivanje.

Službenici policije su u svojim obraćanjima pojasnili da su prema važećim zakonskim odredbama, sve osobe koje se zateknu na mjestu saobraćajne nezgode u kojoj ima povrijeđenih, dužna povrijeđenim pružiti prvu pomoć.

Podjelom brošura policajci će informisati vozače o navedenom, kao i o značaju akivnosti koje se poduzimaju.

Također je naglašeno da je svaka inicijativa, kao i projekat, predložen od drugih subjekata i institucija, u kojem policija može učestvovati kao partner, u okviru utvrđenih nadležnosti, rado
prihvaćen od strane Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog, a naročito projekti i aktivnosti koji u svojoj konačnici imaju za cilj poboljšanje i unapređenje sigurnosti ljudi.

Kako je zajednički zaključeno na kraju konferencije, u ovim aktivnostima akcenat je stavljen na unapređenje sigurnosti školske populacije i mladih ljudi, što je, kako je istaknuto, dovoljan razlog da građani prihvate poruke i usvoje nova znanja i osnovne informacije o načinima pružanja prve pomoći i obaveznog posjedovanja seta prve pomoćiu vozilima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh