open-navfaktor-logo
search
Sporazum
Policajac DKPTBiH priznao krivicu za prodaju droge, nagodio se na tri i po godine zatvora
Optuženi Miloš Nikolić (1995) uposlen kao policijski službenik u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) Bosne i Hercegovine, u prisustvu advokata, u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo sa koruptivnim elementima, za koje je optužen optužnicom Tužilaštva BiH, koja ga tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela neovlaštenog prometa droge.
26.04.2023. u 11:53
get url
text

Nikoliću se stavlja na teret da je udružio grupu ljudi radi neovlaštene međunarodne prodaje droge, te da je neovlašteno vršio međunarodnu prodaju i nudio na prodaju supstance koje su propisom proglašene opojnim drogama.

Sporazumom je dogovorena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci, kao i mjera oduzimanja predmeta korištenih za izvršenje krivičnih djela (droga i mobilni telefon). Zaključenim sporazumom optuženi se obavezao na vraćanje protivpravne imovinske koristi u iznosu oko 12.000 KM.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela opisanog u optužnici, pri čemu je u obzir uzeta i činjenica da je optuženi u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio policijski službenik. Proces njegovog udaljenja iz policijskih struktura bit će realiziran u skladu sa zakonom, u postupku koji će se provesti u DKPTBiH, gdje se optuženi trenutno nalazi pod suspenzijom.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja krivice, optuženi se odriče prava na suđenje kao i prava na žalbu na presudu koju mu na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

Navedeni sporazum je prihvaćen od Suda BiH 25. aprila, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.