open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Pokušao ubiti policajce: Mustafa Hasanbašić osuđen na 13 godina zatvora
Mustafa Hasanbašić osuđen je u Okružnom sudu Banja Luka na 13 godina zatvora za pokušaj ubistva policajca kod Doboja u martu 2018. godine.
26.02.2020. u 14:32
get url
text

Kazna mu je izrečena u ponovljenom postupku pred ovim sudom i za godinu je kraća u odnosu na prvostepenu presudu. Vrhovni sud RS-a je u oktobru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na novo suđenje.

Osim za pokušaj ubistva, on se teretio i za krivično djelo prinuda, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, te za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga dvije godine.

Hasanbašić je bio optužen da je djelo počinio zajedno sa Benjaminom Ćostovićem (23) koji je ranije osuđen na 18 mjeseci zatvora jer je pesnicom udario policajca i pokušao da mu otme pištolj.

Hasanbašića i Ćostović optužnica je teretila da su 9. marta 2018. godine u mjestu Glavica kod Dodoja napali policijsku patrolu koja ih je uočila dok su konzumirali narkotike. Hasanbašić je pucao na policijsku patrolu i oteo taksi vozilo, dok je Ćostović udario policajca i od njega pokušao da otme oružje. Čim je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi, odbacivši torbu iz koje je izvadio pištolj. Kada su mu policajci naredili da stane, pucao je u njihovom pravcu.

Hasanbašić je tokom bijega uspio izbjeći policijski punkt, ali je naknadno otkriven nadomak Jablanice, gdje je i uhapšen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.