Iskazivanje interesa samo je jedan korak do bh. Covid-potvrde koja će biti međunarodno priznata i omogućiti nesmetano putovanje naših građana po zemljama Evrope i svijeta. Na ovome se radi od maja.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH danas nam je odgovoreno da je u planu da "najkasnije do kraja 2021. godine", koja istječe za desetak dana, organiziraju ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva na kojoj će biti razmatrana mogućnost usaglašavanja tehničkog rješenja i pravnog okvira zа verifikaciju digitalnih Covid-potvrda u BiH.

- U pripremi je i posebna vrsta sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i svih zdravstvenih vlasti u BiH u kojoj će se definisati pravni okvir za sistem izdavanja Covid-potvrda u BiH. U toku je proces usaglašavanja i konačno treba biti potvrđen na planiranoj ministarskoj konferenciji – dodali su iz Ministarstva civilnih poslova BiH, na čijem je čelu Ankica Gudeljević.

Poslije toga ide "materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom EU Green Pass".

- Nakon što EU verifikuje naš sistem, bit će moguće izdavanje međunarodno priznatih Covid-potvrda i u BiH – odgovorili su iz Ministarstva civilnih poslova na upit upućen u petak.