VEZANI TEKST - Ramić: SDP ima odličnog kandidata za Dom naroda BiH, ako smatra da je SDS-ov bolji neka glasaju za njega

Hurtić je nakon konsultacija kazao da je Pokret za državu iznio probleme koji postoje u RS-u za Bošnjake i Hrvate, kao i to da su tokom izborne kampanje jasno govorili da budu dio vlasti, ako se riješe statusna pitanja Bošnjaka i Hrvata. 

Dodik je, prema Hurtićevim riječima, na to i pristao. 

- Vjerovatno ćemo u dogledno vrijeme razgovarati o tim stvarima, o u ulasku u Vladu, kao i o mjestu potpredsjednika NSRS-a - naveo je on. 

Kada je riječ o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, Hurtić je podsjetio da Pokret za državu ima svog kandidata, te poručio da će njih pet zastupnika glasati za Vojina Mijatovića. 

- Pravi se cijelo vrijeme greška. S nama niko iz opozicije nije razgovarao, slali su poruke ljudima koji ne odlučuju, ne glasaju. Mi imamo svoju listu. Na našoj listi je Vojin Mijatović. Mi smo ih pozvali da glasaju za našu listu. Da li će SNSD imati četvrtog, to je krivica opozicionih partija koje ne žele da sjednu sa nama i da razgovaraju - pojasnio je Hurtić, dodajući da nisu klovnovi da dižu ruku za opoziciju, jer su izabrali Vojina Mijatovića i bilo bi degutantno da ne glasaju za njega.

I Ćamil Duraković, novoizabrani potpredsjednik RS-a, pozvao je zastupnike da se odupru pritiscima pri glasanju za delegate Doma naroda BiH. 

Dodik je danas razgovarao i sa predstavnicima Demosa, Ujedinjene Srpske, Narodnim pokretom Srpske, DNS-om, dolazak su najavili i SP te SPS. 

Opozicioni SDS, PDP i Lista za pravdu i red ranije su rekli da ne žele na pregovore sa Dodikom jer ga ne priznaju kao predsjednika RS-a.