Češki milijarder Petr Kellner, čiju je vrijednost magazin Forbes procijenio na 17,5 milijardi dolara, nalazio se u helikopteru Erbas AS350 B3, koji se srušio u blizini lednika Nik, saopćilo je planinsko odmaralište, koje je unajmio helikopter, piše New York Times. 

Kellner (56) je nastradao sa još jednim gostom planinarskog odmarališta Tordriljo, takođe iz Češke, dvojicom vodiča i pilotom helikoptera, rekli su zvaničnici.

Jedan preživjeli je u ozbiljnom, ali stabilnom stanju, prema navodima zvaničnika Aljaske, koji su istakli da će Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja provesti istragu, kako bi utvrdio šta je izazvalo pad.

Kellner je bio osnivač i većinski akcionar grupe PPF, u čijem je vlasništvu i Telenor u Srbiji.

Svoje prvo bogatstvo stekao je devedesetih godina, nakon osnivanja investicijskog fonda, kojim je kupio kontrolni udeo u najvećoj osiguravajućoj kompaniji u zemlji. List dodaje da je u oktobru kupio veliku evropsku mrežu za emitovanje, Central European Media Enterprises, za 1,1 milijardu dolara, što je izazvalo zabrinutost u Češkoj da bi ta mreža mogla da izgubi nezavisnost.

Bio je oženjen i imao četvero djece.