Naoružanog napadača, koga su zvaničnici identifikovali kao pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, ubile su izraelske snage sigurnosti, prenosi BBC.

Jedan civil kojeg je upucao napadač preminuo je od zadobijenih rana u bolnici. Još jedan je teško ranjen, a dva izraelska policajca su ranjena, rekli su zvaničnici.

Ministar unutrašnje sigurnisti Omer Bar-Lev rekao je da je napadač imao mitraljez.

Napad se dogodio blizu kapije kompleksa u istočnom Jerusalemu koje je često žarište nasilja - lokacije džamije Al-Aksa, jedne od najpoštovanijih lokacija islama, a takođe i najsvetijeg mjesta u judaizmu, poznatog kao Brdo hrama.

Napadač je identifikovan kao 42-godišnji Palestinac iz istočnog Jerusalema.

Portparol Hamasa potvrdio je da je čovek, koji se u palestinskim i izraelskim medijima naziva Fadi Abu Škajdam, bio član političkog krila grupe.

Izraelski ministar unutrašnje sigurnosti rekao je da je pucnjava bila namjerna i da je incident "trajao 32 ili 36 sekundi".

Bar-Lev je rekao da je napadač izgleda pokušao da se preruši u ortodoksnog Jevrejina.

- Kretao se uličicama i dosta pucao. Srećom, uličica je bila uglavnom prazna jer bi u suprotnom, ne daj Bože, bilo više žrtava - rekao je, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Izraelski premijer Naftali Benet rekao je da je zatražio od sigurnosnih snaga da budu posebno oprezne.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem od bliskoistočnog rata 1967. godine i smatra cijeli grad svojom prijestonicom, iako to ne priznaje velika većina međunarodne zajednice.

Palestinci tvrde da je istočni Jerusalem buduća prijestonica nezavisne države kojoj se nada.