VEZANI TEKST - Rusi zauzeli aerodrom 20 kilometara od Kijeva, borbe se vode i u Černobilu u blizini elektrane

Zvanično stajalište Srbije još nije poznato. Predsjednik Aleksandar Vučić je u srijedu iz Madrida poručio da će u narednih 48 sati odgovoriti zahtjevima EU o usklađivanju vanjske politike Srbije sa onom koju ima EU po pitanju Rusije.

U Srbiji je danas u 13 sati održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije kojoj je prisustvovao i srbijanski predsjednik. No, Vučić je izjašnjavanje o ratnim dešavanjima u Ukrajini prolongirao, te najavio kako će zvanični stav Srbije saopćiti nakon druge sjednice ove institucije. Nova sjednica zakazana je za sutra u 16 sati.

Izjavi zemalja članica EU-a u UN-u pridružila se i Bosna i Hercegovina. Brojni zvaničnici javno su iznijeli žestoke kritike upućene Rusiji. Naravno, ovom stavu nije se pridružio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je danima pružao podršku ruskom predsjedniku, no, jutros je došlo do promjene njegove retorike.

- Bosna i Hercegovina treba da ostane neutralna po ovom pitanju – kazao je Dodik nakon invazije.

Crna Gora također je pružila podršku Ukrajini pozivajući Rusiju da povuče svoje snage iz Ukrajine, te da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

VEZANI TEKST - Komšić o situaciji u Ukrajini: Nastavljamo pružati podršku

- Pridružujemo se pozivima čelnika Evropske unije – bio je jasan crnogorski predjsednik Milo Đukanović.

Sličnu poruku poslalo je i crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova.

- Crna Gora stoji ujedinjena sa svojim euroatlantskim partnerima i saveznicima u podršci Ukrajini – kazali su.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović iznenadio je javnost svojom osudom ruske agresije na Ukrajinu. Milanović je pozivao Rusiju na prekid vojnih napada protiv Ukrajine.

- Republika Hrvatska kao članica NATO saveza i Evropske unije postupat će u ovoj situaciji u okviru svojih obaveza – kazao je on.

Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora jednoglasno je usvojio Deklaraciju o Ukrajini kojom najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost.

VEZANI TEKST - Džaferović: Najoštrije osuđujem invaziju na Ukrajinu

Kosovo će također sarađivati sa saveznicima na zaustavljanju destabilizacije regiona, kazala je predsjednica Vjosa Osmani. Ona je izjavila da Kosovo stoji uz Ukrajinu i njene građane, kao i da "ruska hegemonija neće preovladati".

Mađarska se pridružila saveznicima iz EU i NATO-a, te osudila ruski vojni napad. No, mađarski premijer Viktor Orban kazao je kako će se ova zemlja držati po strani konflikta ali će pružiti humanitarnu pomoć Ukrajini.

Na agresiju Rusije odazvao se i slovenski predsjednik Borut Pahor i najstrože osudio tu odluku predsjednika Putina. Premijer Slovenije Janez Janša također se oglasio te pozvao Rusiju da odmah povuče svoju vojsku i u cjelini poštuje teritorijalnu cjelovitost Ukrajine.