Kako su saopćili iz Tužilaštva BiH, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

- Marinka Vidovića, rođenog 1958. godine u Sarajevu, nastanjen u Loznici, državljanin Bosne i Hercegovine i R Srbije,

- Pere Vujovića, rođenog 1970. godine u Sarajevu, nastanjen u Feketiću, državljanin Bosne i Hercegovine i R Srbije.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, optuženi Vidović u svojstvu komandanta, a optuženi Vujović u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne brigade Vojske RS-a, na području mjesta Lješevo, općina Ilijaš, tokom juna 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su 5. 6. 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Lješevo, tokom kojeg su paljene kuće i lišavano slobode civilno stanovništvo, koje nije uspjelo pobjeći, a koje je nakon toga pod prijetnjom oružjem, postrojeno u dvorištu jedne kuće, gdje su dvojica optuženih, lično i direktno, zajedno sa još najmanje pet pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili 20 civila, uglavnom članova porodica Fazlić, Masnopita, Avdukić i dr. među kojima je bilo žena i starijih osoba, te teže ranili dvije osobe.

U optužnici se navodi da je nakon ubistva civila, zarobljeno svo preostalo stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, najmanje 100 osoba, među kojima muškarci, žene i djeca, koji su odvedeni u prisilno zatočenje u mjestu Podlugovi.

Navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, među kojima jedan svjedok uz dodijeljene mjere zaštite, dva stručna vještaka sudsko-medicinske struke, prilaganjem izjava preminulih svjedoka, te svjedočenjem oštećenih članova porodica ubijenih, kao i prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.