Četvrtak, 30.06.2022.
FOTO: Autoceste FBiH

Poddionica Poprikuše - Nemila u zraku i na zemlji

Poddionica Poprikuše – Nemila, koja je dio dionice Doboj jug – Zenica sjever, ukupne je dužine 5,5 kilometara i značajniji objekti na poddionici su tunel Golubinja, mostovi Golubinja 1 i Bosna, te vijadukti Golubinja 2 i Kovanići.

Specifično za ovu poddionicu je da će se u sklopu nje izgraditi Centar za kontrolu prometa i petlja Poprikuše s naplatnim mjestom i odmorištem.  

- Nalazimo se na dionici Poprikuše – Nemila čija je dužina 5,5 kilometara. Ova dionica je karakteristična po tome što smo ili u zraku ili u zemlji, odnosno imamo tunel koji je dužine 3.650 metara i pet vijadukta odnosno mostova preko rijeke Bosne i magistralne ceste M17. Trenutno izvodimo pripremne radove na osiguranju predusjeka ulazne i izlazne strane tunela kao i na pristupnim cestama na južnoj strani dionice. Osim ovih radova na osiguranju portala izvode se i radovi na obezbjeđenju pristupa južnom dijelu dionice odnosno izgradnji pristupnog mosta u Kovanićima. Ostali radovi koji su u toku su pripremni radovi na izgradnji stubnih mjesta i upornjaka mosta Bosna I - kazao je Reuf Kadrić, šef projekta na poddionici Poprikuše – Nemila.

Jedno od područja interesovanja JP Autoceste u skladu s društvenom odgovornosti je briga o sigurnosti radnika prilikom izgradnje Koridora 5C. Ekspert za zaštitu na radu Tanja Glamočanin upoznala nas je s trenutnom situacijom na ovoj poddionici.   

- Što se tiče moje oblasti mogu da kažem da pri pripremnim radovima izvođač, kao i svi ostali, pridržavaju se regulativa i normi propisanih u BiH zaštita na radu, do sada nismo imali ni jedan incident niti jedan problem - izjavila je Glamočanin.

Na poddionici Poprikuše – Nemila primjenjuje se model ugovora FIDIC Žuta knjiga gdje izvođač radi i projektnu dokumentaciju i izvodi radove. Izvođač radova je Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret. Nadzor nad izvođenjem radova vrši IRD Engineering. Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice i usluge nadzora nad izgradnjom je 182 miliona eura bez PDV-a.

Izgradnja ove dionice finansira se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj u visini od 70 miliona eura, Evropske investicijske banke u visini od 90 miliona eura, te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 milion eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan, navodi se u saopćenju iz JP Autoceste FBiH.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh