open-navfaktor-logo
search
Bitka za Afriku
Počinje AKN: Vaha predstavlja BiH u zemlji u kojoj bjesni građanski rat
Afrički kup nacija, 33. po redu, počet će danas u uzavrelom Kamerunu, gdje u dijelovima zemlje bjesni građanski rat.
09.01.2022. u 16:06
get url
text

Za titulu najbolje afričke selekcija borit će se 24 reprezentacije, a titulu brani Alžir. Bosna i Hercegovina imat će svog predstavnika, jer na klupi Maroka sjedi Vahid Halilhodžić.

Vahin Maroko prvu utakmicu na prvenstvu igra u ponedjeljak u 17 sati protiv Gane.

Pred domaćinom Kamerunom i predsjednikom Fudbalskog saveza Samuelom Eto'om težak je zadatak. Kamerun je poznat po fudbalskim talentima, pet puta bili su prvaci afričkog kontinenta, ali nikada na domaćem terenu.

Zabrinjava građanski rat koji traje od 2017. godine, što će zahtijevati dodatne napore organizatora kako bi osigurali potrebnu sigurnost. Dio stanovništva koji je na jugozapadu i sjeverozapadu zemlje i govori engleski jezik želi se odvojiti i živjeti i nezavisnoj Ambazoniji, šo nije po volji većinskog dijela stanovništva koji govori francuski jezik.

Ne zabrinjava samo građanski rat, nego i skomna infrastruktura i situacija s pandemijom koronavirusa.

Kada je fudbal u pitanju, među fudbalerima ne manjka svjetskih zvijezda. Afrički kup nacija je noćna mora za evropske klubove koji tradicionalno početkom kalendarske godine ostaju bez važnih kotačića.

Na AKN-u nastupit će fudbaleri vrijedni dvije milijarde eura. Najskuplji među njima je Egipćanin Mohamed Salah, zvijezda Liverpoola čija tržišna vrijednost 100 miliona eura.

Sadio Mane, također igrač Redsa branit će boje Senegala, a Acraf Hakimi glavni je kotačić u timu Vahinog Maroka.

Wildred Ndidi (Nigerija), Franck Kessie (Obala Bjelokosti), Kalidou Koubaly (Senegal), Wilfried Zaha (Obala Bjelokosti), Ryad Mahrez (Alžir)..., samo su neke od zvijezda koje sudjeluju na prvenstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.