open-navfaktor-logo
search
Delegacija EU-a
Počeo sastanak Izetbegovića i Čovića o održavanju izbora u Mostaru
U zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini počeo je sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića sa predstavnicima međunarodne zajednice.
10.06.2020. u 16:07
get url
text

Na sastanku bi se, kako je to danas najavio predsjednik SDA, trebalo razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH u kontekstu održavanja Lokalnih izbora u Mostaru, ali i o drugim aktuelnim pitanjima u BiH, poput neusvajanja budžeta institucija BiH za 2020. godinu.

Sastanku prisustvuju visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ambasador SAD-a Eric Nelson, ambasador Velike Britanije Matthew Field, ambasadorica OSCE-a Kathleen Kavalec te drugi.

- Mi ćemo podržati svako rješenje, makar i parcijalno, kada je u pitanju podrška održavanja Lokalnih izbora. Imali smo ovih dana sastanke u prostorijama EU-a, gospodin Čović i ja, tako da mislim da ima šanse da se dese izbori u Mostaru. Tu je HDZ spreman da napravi neke iskorake prema ranijim zahtjevima lokalne SDA, a mi smo spremni da intezivno krenemo u iznalaženje rješenja, odnosno nuđenja rješenja drugim parlamentarnim strankama, da SDA i HDZ formuliraju neki okvir prijedloga koji se odnosi na Izborni zakon – kazao je Izetbegović nakon posljednje sjednice Predsjedništva SDA.

{$galerijaFotografija}

Kada je u pitanju budžet, zbog čijeg neusvajanja je dovedeno u pitanje održavanje Lokalnih izbora u ovoj godini, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je danas najavio da će se prijedlog budžeta naći naredne sedmice na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara.

Usvajanju budžeta i izdvajanju novca za organizaciju Lokalnih izbora se protive HDZBiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i to zbog smjene članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH koji su dovođeni u vezu sa tim strankama, te imenovanju novih, odnosno zbog gubitka kontrole nad tom institucijom.

_DSC9695.JPG
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.