Na sudu u Istanbulu danas je počelo suđenje dvojici od šestorice osumnjičenih članova terorističke organizacije FETO koji su krajem marta prošle u operaciji Turske obavještajne službe (MIT) uhapšeni na Kosovu i prebačeni u Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o uhapšenim Mustafi Erdemu i Yusufu Karabini koji se terete za međunarodnu špijunažu i rukovođenje oružane terorističke organizacije.

Riječ je o uhapšenim u okviru istrage o mreži terorističke organizacije koja djeluje izvan Turske, a prvo ročište održano je danas na 30. Krivičnom sudu u Istanbulu.

Ročištu su prisustvovala obojica optuženih i advokati odbrane.

Erdem je odbacio optužbe za rad unutar obrazovnih ustanova terorističke organizacije FETO i tvrdi da je u tim školama radio samo kako bi uzdržavao porodicu, a da nije imao drugih zaduženja.

Odbacivši i optužbu da je polagao novac na račun FETO ustanova, Erdem je kazao da to ne bi činio da je znao da je to krivično djelo.

Optuženi tvrdi da je samo bio nastavnik i direktor i odbacuje i optužbe za korištenje tajnog sistema komuniciranja ByLock i optužbe da je bio jedan od prvih ljudi FETO-a na Kosovu.

I optuženi Yusuf Karabina je negirao sve tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret.

“U inozemstvu sam radio 23 godine. Nisam tamo otišao bježeći, niti sam učinio ništa nezakonito zbog čega bih bio uhapšen. S ponosom nosim tursku ličnu kartu. Bio sam običan nastavnik u ustanovama u kojim sam radio. Nisam koristio ByLock. Nekim prijateljima sam puštao da koriste internet. Ako je šta i bilo, moglo je tada biti“, kazao je optuženi Karabina.

On je kazao da ga ne zanima ni to što je vođa FETO-a Fetullah Gulen u obraćanju potvrdio da su na Kosovu uhvaćeni i u Tursku prebačeni članovi te organizacije. Dodao je da se po optužnici za međunarodnu špijunažu ne želi ni braniti jer je smatra neosnovanom.

Sudsko vijeće je potom usvojilo zahtjev tužilaštva i naredilo zadržavanje optuženih u pritvoru. Erdem je oslobođen optužbi za međunarodnu špijunažu, a zbog drugih optužbi ostaje u pritvoru. Karabina također ostaje u pritvoru.

Tužilaštvo u optužnici za Erdema i Karabinu traži izricanje zatvorskih kazni u trajanju od 16 i pol do 28 i pol godina.

U optužnici su navedene aktivnosti i šeme inozemne terorističke mreže koja uključuje regije Južne Amerike (Brazil i Argentina), Evrope, Azije i Afrike, kao i mrežu obrazovnih ustanova i kompanija u mnogim državama.

Također se u optužnici navodi da je protiv te mreže ustanova pokrenuta istraga kada je utvrđeno da su djelovale unutar terorističke mreže FETO-a. Navodi se i da je Federalni sigurnosni servis Rusije (FSB) u izvještaju naveo kako su nastavnici FETO ustanova radili kao špijuni za SAD i Veliku Britaniju i da su učestvovali u pokušaju puča u Turskoj te su zbog toga protjerani iz Rusije, a te ustanove su zatvorene.

Optužnica Erdema i Karabinu tereti da su koristili tajni i šifrirani sistem komunikacije unutar FETO-a. Erdem je radio kao direktor Gulistan obrazovnih ustanova, dok je Karabina bio direktor Koledža “Mehmet Akif“. U zaplijenjenim telefonima optuženih su i pronađene brojne poruke koje dokazuju tvrdnje tužilaštva.

Jedan od osumnjičenih K. A. je u iskazu kazao da je Erdem od 2013.godine bio prvi čovjek FETO-a na Kosovu, a da je Karabina bio zadužen za računovodstvo te terorističke mreže.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.