open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Počelo rušenje romskog naselja u Zagrebu, iselit će se više od 20 porodica
Većina bi se trebala preseliti u Petruševec gdje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić planira smjestiti 29 romskih porodica
04.07.2019. u 08:40
get url
text
Zagreb romsko naselje
Zagreb romsko naselje

Jutros je krenulo najavljeno rušenje Plinarskog naselja u Zagrebu u kojem živi dvadesetak romskih porodica. U naselje su stigli bageri i kombiji da odvezu ljude. Prema informacijama s terena, tamo je 25 porodica. Kažu da neće pružati otpor.

Unutra je navodno mirno. Samo jedna porodica sa osmero djece plače. U naselje su ušli policija, dva kombija interventne i marica. Rušenje je trebalo početi u sedam sati, ali bageri još čekaju. Policija je blokirala Radničku cestu u blizini koje se nalazi naselje.

Većina bi se trebala preseliti u Petruševec gdje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić planira smjestiti 29 romskih porodica. 

Prošle sedmice u Petruševcu je došlo do incidenta kad su se građani pobunili i svojim tijelima blokirali pristup zgradi u koju su trebali doseliti Romi zbog čega je intervenisala policija.

- Mi smo se borili protiv prenamjene te zgrade jer nije podešena za stanovanje. Mi smo protiv doseljavanja bilo koga - kazao je Pero Diankov iz građanske inicijative Mjesnog odbora Petruševac.

- Užasno se osjećam, jako mi je teško. Napuštam svoj dom u kojem godinama živim, bez obzira na to u kakvim god on uvjetima bio, ovo što su nam napravili još je nehumanije - rekla je Tihana Kučiš, stanarka Plinarskog naselja.

Prema neslužbenim informacijama, na mjestu Plinarskog naselja trebao bi se sagraditi hotel.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.