open-navfaktor-logo
search
Olimpijske ljepotice
Počelo premještanje četverosjeda na Bjelašnici, konačno će biti u funkciji
U narednoj sezoni na Bjelašnici bi konačno trebao biti u funkciji četverosjed, koji je instaliran od 2017. godine na ovoj olimpijskoj ljepotici, ali, nažalost, on nije bio u funkciji.
24.07.2022. u 20:50
get url
text

- Počeli smo sa skidanjem i izmještanjem četverosjeda, koji će biti postavljen na trasi lifta BY. Tako će četverosjed dobiti svoju funkciju nakon šest sezona koliko nije bio u funkciji. Koristit ćemo postojeću opremu koja će biti nadograđena sa dva nova stubna mjesta i desetak korpi i na taj način će biti produžena trasa. U ovoj godini kapacitet će biti povećan za 20 posto. Mislim da će montaža četverosjeda, koja je nadogradnja prošlogodišnjeg projekta duplog BX, omogućiti da skijalište radi kada su jako loši vremenski uvjeti kada ne radi šesterosjed. U tim slučajevima bi BX i četverosjed trebali da preuzmu ulogu i omoguće skijanje i tokom teških vremenskih uvjeta. Značajno povećanje kapaciteta će morati čekati neki novi šesterosjed ili gondolu, koju ćemo, nadam se, graditi naredne godine – kaže za Faktor Jasmin Mehić, direktora ZOI'84.

{$galerijaFotografija}

On dodaje da rade na još dva velika projekta.

- Počeli smo sa izgradnjom garaža za šesterosjed i žičare, koja će se nalaziti na mjestu desno od šesterosjeda. Ispod garaže će biti napravljen i javni toalet i to je bila jedna od kritika javnosti da nemamo osnovne sadržaje. U narednih desetak dana trebala bi početi zamjena lifta K1. To su tri projekta na kojima se intenzivno radi i gdje su provedene sve procedure. Ukupna investicija u ova tri projekta je oko šest miliona KM. Mi se još bavimo projektima koji su u vezi s rekonstrukcijom postojećih transporta. Nažalost, još nismo krenuli u izgradnju i povezivanje sa Igmanom. Za mene je to ključ i radi se na izradi projektnih dokumenata i regulacionog plana. To će biti nešto što naši klijenti već dugo očekuju i tada ćemo imati nove staze i liftove. Kada je u pitanju Igman, na Velikom polju radimo tri objekta. To su izgradnja strelišta, akumulacionog jezera i tehničke baze, čime ćemo staviti u funkciju staze na Velikom polju – kaže na kraju Mehić.

 

Izgled garaže za šestosjed

bjelasnica4.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.