open-navfaktor-logo
search
Vlada ZDK
Počele pripreme za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja u Kakanju
Predviđeno vrijeme trajanja koncesije je 30 godina, a koncesionar će plaćati kontinuiranu koncesionu naknadu u iznosu od minimalno 0,80 KM po toni proizvedenog uglja, uz propisanu minimalnu količinu eksploatisanog uglja od 1.000 tona godišnje
12.12.2019. u 22:02
get url
text
get url
text

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o pristupanju provođenju procedure dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine - mrkog uglja na području općine Kakanj. Time je učinjen još jedan korak ka dodjeli prve koncesija za istraživanje i eksploataciju mrkog uglja u Zeničko-dobojskom kantonu.

Na osnovu pribavljene dokumentacije, Komisija za koncesije je utvrdila da za dodjelu navedene koncesije postoji javni interes, uz obavezu koncesionara da ispunjava uvjete iz saglasnosti Vijeća općine Kakanj, predloživši Ministarstvu za privredu ZDK da pokrene proceduru dodjele koncesije za navedeni lokalitet.

Predviđeno vrijeme trajanja koncesije je 30 godina, a koncesionar će plaćati kontinuiranu koncesionu naknadu u iznosu od minimalno 0,80 KM po toni proizvedenog uglja, uz propisanu minimalnu količinu eksploatisanog uglja od 1.000 tona godišnje. Minimalna jednokratna naknada je predviđena u iznosu od 250 KM po hektaru eksploatacijskog polja.

- Dodjela koncesija za istraživanje i eksploataciju uglja je veoma značajna i za lokalne zajednice i za kanton, jer se istovremeno ova oblast uređuje, a kroz koncesionu naknadu, koja se dijeli u omjeru 70:30 posto, osiguravaju investicije u lokalnu infrastrukturu, poboljšanje uslova građana i razvoj privrede. Ministarstvo za privredu je zaduženo da imenuje komisiju koja će provesti postupak dodjele koncesije, a očekujem da ćemo uskoro potpisati prvi koncesioni ugovor za eksploataciju uglja u ZDK-u - kazao je premijer Mirza Ganić.

Pored općine Kakanj, u toku je procedura dodjele koncesija za općinu Breza i grad Zenicu, saopćeno je iz Press službe ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.