Kako je kazala koordinatorica projekta vakcinacije za Grad Zenica Selma Čajdrić, za taj je grad osigurano 2.000, od ukupno oko 5.700 doza vakcina proizvođača Pfizer, koliko je ukupno stiglo u Zeničko-dobojski kanton u kojem je do sada vakcinisano oko 9.000 građana.

- Angažovali smo 80 radnika, koji su raspoređeni na sedam ljekarskih punktova; sedam punktova za administraciju i sedam punktova za vakcinaciju. Čitav proces ne bi trebao trajati duže od 15 minuta. Imamo predviđeno i mjesto za opservaciju građana, nakon vakcinacije, gdje imaju i osvježenje - istakla je Čajdrić.

Pozive za vakcinaciju, napominje, građani su dobijali iz njima pripadajućih porodičnih ambulanti. Svi su, kako se ne bi stvarale gužve, dobili termine za vakcinaciju, koja protiče bez problema.

- Do petka će biti vakcinisano 2.000 naših građana. Zamolili bismo ih za strpljenje, svi će doći na red. Idemo po planu Federacije BiH - kazala je Čajdrić, koja napominje da su se proces vakcinacije obavlja po unaprijed, dan ranije pripremljenim spiskovima, na kojima se nalaze samo imena građana koji su potvrdili dolazak na vakcinaciju.

Mobilni vakcinalni timovi obići će te u kućnim uslovima vakcinisati oko 230 građana tog grada, a koji nisu mogli doći u Arenu. Podršku medicinarima pružaju i pripadnici Civilne zaštite i volonteri Crvenog krsta/križa Zenica, dok informatičku podršku procesu pružaju službenici Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je obišao prostor Arene i razgovarao s medicinskim osobljem i vakcinisanim građanima, pozvao je sve koji su pozvani da iskoriste priliku te da se vakcinišu.

- Pozivam sve građane koji se nisu prijavili da se prijave jer dok se svi ne vakcinišemo, nema nam selameta - što kaže narod. Da ukinemo sve mjere, da se pokušamo vratiti normalnom životu - kazao je Kasumović.