Četvrtak, 08.12.2022.
Utvrđivanje kandidatske liste za izbor reisu-l-uleme je primarna tačka sjednice
FOTO: Anadolija

Počela sjednica: Sabor IZBiH bira tri kandidata za novog reisu-l-ulemu

Imamo tekuća pitanja i redovne tačke, ali kandidatska lista je glavna tema, kazao je Hašimović

U Sarajevu je počela sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj će danas biti poznata tri od trenutna četiri kandidata koji će ući u uži krug za izbor novog reisu-l-uleme IZBiH. Izbori za reisu-l-ulemu trebali bi biti održani polovinom idućeg mjeseca.

Sekretar Sabora IZBiH Faruk Hašimović je u izjavi za Anadoliju kazao kako je Sabor na sjednici održanoj 24. augusta, u skladu sa Ustavom i normativnim aktima IZBiH, imenovao Komisiju za provođenje izbora za reisu-l-ulemu i Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu.

Nakon razmatranja kompletne dostavljene dokumentacije, Komisija za provođenje izbora je utvrdila da četiri kandidature za koje je dostavljena potpuna dokumentacija i koji ispunjavaju uslove za reisu-l-ulemu propisane Ustavom i normativnim aktima Islamske zajednice proslijedi Saboru IZ radi utvrđivanja liste kandidata za reisu-l-ulemu, a riječ je sljedećim kandidatima: Husein ef. Kavazović, Husejin ef. Smajić, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

-Utvrđivanje kandidatske liste za izbor reisu-l-uleme je primarna tačka sjednice. Imamo tekuća pitanja i redovne tačke, ali kandidatska lista je glavna tema - kazao je Hašimović.

Podsjetio je kako Sabor danas treba da utvrdi kandidatsku listu od najmanje dva, a najviše tri kandidata, nakon čega predsjednik Sabora zakazuje sjednicu izbornog tijela.

Na pitanje novinara Anadolije kada će zvanično biti poznat datum održavanja izbora za reisu-l-ulemu, Hašimović ističe kako će i to biti potvrđeno na ovoj sjednici. Kako je istakao, izbori za reisu-l-ulemu će najvjerovatnije biti održani polovinom oktobra ove godine.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh