open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Počela posebna sjednica NSRS-a o "nelegalno prenesenim nadležnostima RS-a"
Iz SDS-a su ocijenili da je održavanje posebne sjednice "predstava", dok su u PDP-u bili protiv njenog zakazivanja
11.11.2019. u 11:45
get url
text

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas u Banjoj Luci. Sjednica je sazvana na zahtjev jedne trećine zastupnika iz vladajuće većine u ovom bh. entitetu sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS-a.

U skupštinskoj sali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za kojeg je predviđeno do 60 minuta za obraćanje, a tu je i predsjednik SDS-a Mirko Šarović koji će također zatražiti obraćanje, kao i predsjednica RS-a Željka Cvijanović i drugi zvaničnici RS-a.

Pripremljena informacija sadrži 50 strana, a daje se mišljenje vladajućih o prirodi dejtonske strukture BiH, zatim, kako su naveli, "neustavnim intervencijama na Ustav BiH koje umanjuju ustavnu važnost entiteta i obaveze institucija RS-a da stanu u zaštitu vladavine prava i Dejtonskog sporazuma, kao i svega što RS-u po Ustavu i zakonima pripada".

- Informacija predstavlja i popis nelegalno prenesenih nadležnosti RS-a, kao i niz dokaza i činjenica da neke strukture imaju za cilj stvaranje zamišljene strukture BiH, sa jednim glavnim gradom i kvazigrađanskim uređenjem,  gdje bi bošnjački narod bio dominantan - kazao je šef Kluba zastupnika SNSD-a Igor Žunić u ime predlagača.

On je ranije  istakao da ovaj dokument nije o septembarskoj programskoj Deklaraciji SDA, te da ni zaključci neće biti o tome. Iz SDS-a su ocijenili da je održavanje posebne sjednice "predstava", dok su u PDP-u bili protiv njenog zakazivanja, smatrajući da je nepotrebna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.