Dva državna centra za vakcinaciju protiv COVID-19 otvorena su u glavnom gradu Tokiju i provinciji Osaka u pokušaju da se ubrza program vakcinisanja koji je znatno zaostao za ostalim razvijenim zemljama, javlja novinska agencija Kyodo.

- Vlada će nastaviti ulagati sve napore kako veliki broj ljudi bio vakcinisan što je brže moguće - izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Katsunobu Kato, glavni sekretar kabineta japanske Vlade.

Japanske vlasti su postavile cilj da se u Tokiju dnevno vakciniše 10.000 ljudi, a 5.000 u Osaki. Ako cilj bude ostvaren, Japan će do kraja jula dovršiti imunizaciju osoba starijih od 65 godina.

Pokrajinske vlasti takođe razmišljaju o otvaranju nezavisnih centara za vakcinaciju u provincijama Aichi, Gunma i Miyagi.

Dok se većina Japanaca protivi održavanju Olimpijskih igara, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach rekao je da će Igre u Tokiju igrati po ranije utvrđenom planu.

- Moramo se žrtvovati da bismo to omogućili. Sportisti definitivno mogu ostvariti svoje olimpijske snove - izjavio je Bach.

Japan, koji ima 127 miliona stanovnika, od početka pandemije registrovao je 714.274 slučaja zaraze koronavirusom, dok je 12.236 osoba preminulo.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su biti održane od 24. jula do 9. augusta 2020. godine, ali zbog pandemije koronavirusa odgođene su i odlučeno je da budu održane od 23. jula do 8. augusta ove godine.