Član Upravnog odbora PLO-a Vasil Abu Yusuf rekao je da je ovaj sporazum o normalizaciji s Bahreinom, drugom arapskom državom, još jedan izdajnički udarac nožem palestinskom pitanju. Abu Yusuf je rekao da je Palestinska vlast opozvala svog ambasadora u Manami nakon što je postignut sporazum o normalizaciji.

Kako je kazao, stav koji su zauzeli prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrijedi i za druge zemlje koje se dogovore sa Izraelom. 

- Proces normalizacije čini ove države partnerima u 'dogovoru stoljeća', koji je napad na naš narod - rekao je glasnogovornik Hamasa Hazem Qasim. 

Palestinski pokret otpora Islamski džihad naveo je da je sporazum o normalizaciji "novi politički kolaps". Glasnovornik Davud Shihab rekao je da je ovaj sporazum novi i očekivani politički kolaps nakon pokroviteljstva Arapske lige. Mišljenja je da sporazum odražava američko tutorstvo nad Bahreinom, čiji kralj i vlada djeluju po američkom nalogu. 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) još jedna zaljevska država, Bahrein, postigla sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom. Najnoviji sporazum finaliziran je tokom telefonskog poziva izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i kralja Bahreina Hamada bin Isa Al Khalife, navodi se u zajedničkoj američko-bahreinsko-izraelskoj izjavi koju je na Twitteru objavio Donald Trump.

- Uspostavljanje direktnog dijaloga i veza između ova dva dinamična društva i napredne ekonomije nastavit će pozitivnu transformaciju na Bliskom istoku i povećati stabilnost, sigurnost i prosperitet u regiji - navedeno je u izjavi.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael su 13. augusta saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju. Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).