Podsjećamo, Milanović je tokom današnjeg obilaska tvornice slatkiša Kraš u izjavi za novinare kazao kako Ukrajini nije mjesto u NATO-u, da je to jedna od najkorumpiranijih zemalja i kritizirao je politiku američkog predsjednika Joea Bidena.

Plenković je imao potrebu izviniti se zbog Milanovićevih izjava.

- Koliko sam uspio vidjeti, u tom nekom napadu šećera, možda su mu dali neke bombone u Krašu, šta je on tu sve izgovorio, mislio sam da je ruski dužnosnik. Nestvarne izjave, ako je istinito da je rekao da je Ukrajina korumpirana, ja se izvinjavam Ukrajini, koju poštujemo i koja ima okupirana područja. Ta izjava nema nikakve veze s politikom Vlade RH - kazao je Plenković.

VEZANI TEKST - Milanović rekao da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, kritizirao Bidenovu politiku

Odgovorio je i na pitanje o eventualnoj hrvatskoj ulozi u Ukrajini u slučaju da ne dođe do deeskalacije krize.

- Odakle sve te teze? Ko je to u NATO-u rekao da se ide gasiti požar u Ukrajini? Gdje to piše? Politika Hrvatske je deeskalacija napetosti i sprečavanje sukoba. Podrška teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i doprinos iskustvom iz mirne reintegracije da se riješi pitanje reintegracije okupiranog područja Ukrajine. Kao što znate, Hrvatska je potpisala deklaraciju o podršci Ukrajini. Želimo im pomoći svojim iskustvom. Ukrajina je primila 17 milijardi eura podrške, a najavljena i nova podrška od više od milijarde eura. Svako ko želi dati podršlu ovoj politici je dobrodošao - rekao je Plenković.

Agencije navode da je u ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova zbog Milanovićevih izjava pozvana ambasadorica Hrvatske u Ukrajini Anica Đamić.