Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako je referendum o uvođenju eura održan kada je održan i referendum o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, kada se glasalo o Ugovoru o pristupanju u kojem stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju.

Odgovarajući na upit novinara o referendumu o uvođenju eura, Plenković je rekao da je to riješeno.

- Kada smo imali referendum o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji glasali smo o Ugovoru o pristupanju. U Ugovoru o pristupanju stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju. Prema tome, referendum je održan - rekao je Plenković.

Na upit o dilemama je li uvođenje eura i odricanje od dijela suvereniteta, hrvatski premijer ističe kako se "Evropska unija bavi okupljanjem suvereniteta i time jačanjem svih država koje su u evropskom projektu", prenosi Hina.

- Euro je jedna od tješnjih integracija (...) Naš cilj je tu sasvim jasan, strateški određen, referendumom potvrđen i prihvaćen i u pristupnim pregovorima i ugovorom i pristupanju. Sve je to dio procesa evropskog projekta koji je od 1990. strateško određenje svih hrvatskih vlada, svih sabora, svih vodstava. I tu nema nikakve dileme. To je politika kontinuiteta i onoga što je u interesu Hrvatske - zaključio je premijer Plenković.