Kazao je kako se radi o letjelici ruske proizvodnje koja je lansirana s teritorija Ukrajine, ali da se još uvijek ne zna u čijem je posjedu bila.

- Ne znamo u čijem je posjedu bila...svi kažu da nije njihova - rekao je Plenković.

Dodao je kako je u sreća u nesreći bila što nitko nije ozlijeđen.

- To upućuje na potrebu i tješnje suradnje unutar samoga NATO-a jer ovo je zračni prostor NATO-a, i rumunjski i mađarski i hrvatski, i takvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati - rekao je premijer Plenković i dodao kako će tu temu dignuti u svim tijelima i NATO-a i EU te detaljno obavijestiti o svemu te raditi na tome da se učinkovito i brzo reagira.

Naglasio je da je odmah jučer upoznao sve lidere EU o padu letjelice i uputio pismo i generalnom sekretaru NATO-a, naznačivši da se tako nešto može dogoditi u nekom drugom gradu.

- To je teoretski mogla biti Budimpešta, Ljubljana i Bratislava i ono što je važno je da intenziviramo i pojačamo međusobnu suradnju. Je li to bilo slučajno, je li bila greška, je li bilo namjerno to u ovom trenutku ne znamo- rekao je.

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141 doletjela je u četvrtak navečer iz Ukrajine preko rumunjskog i mađarskog zračnog prostor.

Letjelica je u hrvatski zračni prostor ušla u 22.57 sati iz Mađarske te se oko 23 sata srušila u zagrebačkom naselju Jarun.

U padu je oštećeno 40-ak automobila, a ozlijeđenih nije bilo.

Taj tip letjelice služi za izviđanje i snimanje terena, i nije imala nikakvo naoružanje ili eksploziv.