- Pozicija Hrvatske je sasvim čvrsta i jasna i prije izbora i sve ove godine i nakon izbora - odgovorio je Plenković, upitan ima li pomaka u stajalištu Hrvatske prema BiH nakon rasprave održane u ponedjeljak u Briselu na Vijeću za vanjske poslove.

Plenković je u utorak "ekstenzivno" razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić, koja je u ponedjeljak u Briselu svojim kolegama po dužnosti prenijela zabrinutost Hrvatske za položaj Hrvata u BiH, odnosno za njihovu legitimnu zastupljenost u svim tijelima vlasti, prenosi Hina.

- Smatramo da je nužno donijeti novi izborni zakon, referirati se na sve ono što je relevantno u presudi Ustavnog suda u slučaju (Božo) Ljubić, poštivati načelo jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda - rekao je premijer.

- Nužno je izbjegavati scenarije u kojima teritorij Federacije BiH, na kojem većinski konstitutivni narod, a to su Bošnjaci, bira drugom konstitutivnom narodu, a to su Hrvati, njihovog člana Predsjedništva - rekao je Plenković.

- To nije dobro za povjerenje među narodima, a nije dobro ni za funkcioniranje institucija vlasti - dodao je.

Prema riječima hrvatskog premijera, dok se taj problem ne riješi, Hrvatska će ga problematizirati.

- Bez te stvarne ravnopravnosti, a ovdje govorim o pravima Hrvatima kao najmanjeg konstitutivnog naroda, Hrvatska to pitanje jednostavno neće pustiti, već će ga iznositi na svim relevantnim forumima. Smatramo da smo apsolutno upravu i da je to u interesu kvalitetnog funkcioniranja Bosne i Hercegovine, nama bitne i susjedne države - rekao je Plenković.

Ponovio je kako je Hrvatska najsnažniji zagovornik evropskog puta BiH te da BiH "nema većeg zagovornika, saveznika i prijatelja" od Republike Hrvatske.