Napomenuo je da je strateški kompas dokument koji daje okvir politike EU-a na području odbrane i sigurnosti i svih izazova s kojima je suočena Evropa, ali i svijet.

- Posebno je važno da je na prijedlog Hrvatske u dijelu koji se referira na BiH istaknuta ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH. Smatramo da je na taj način cijeli EU prepoznao ustavnu arhitekturu BiH - kazao je hrvatski premijer, prenosi HRT.

U zaključcima se, naglašava Plenković, daje signal da je EU spreman dodatno se angažirati na najvišem nivou s predstavnicima političkih stranaka u BiH kako bi se postigao dogovor o izbornom zakonu.

- Ovo je konstruktivan doprinos Hrvatske, prijateljski napor, napor zemlje koja je dobrosusjedski i dobronamjerno dala poticaj cijelom EU da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH, u kojoj se svi dobro osjećaju, u kojoj su sva tri naroda ravnopravna.

Čini mi se da smo i sa zaključcima u ponedjeljak i sa sinoćnjom raspravom gdje sam bio uvodničar i gdje je jako puno kolega interveniralo, dobili paket u dva koraka koji je snažan poticaj liderima u BiH da ulože još malo napora kako bismo ostvarili da zemlja funkcionira dobro, na dobrobit svih njenih građana", kazao je Plenković.