open-navfaktor-logo
search
Hranom protiv psorijaze
Plava riba smanjuje upale, tikvice, mrkva i kupus obnavljaju kožu
Plava riba, poput skuše i srdela, sadrži zdrave masti koje djeluju protuupalno, te vitamin A koji smanjuje perutanje kože, a artičoke, cvekla i radič čiste jetru
02.11.2018. u 21:29
get url
text
Psorijaza
Psorijaza

Psorijaza je hronično stanje karakterizirano ružičastom, ljuskavom kožom. Kod psorijaze, kao i kod ostalih autoimunih bolesti, najosnovnije je ukloniti iz prehrane šećere i gluten kako biste što više smanjili simptome same bolesti, kažu nutricionisti.

Nijedan losion ni krema ne mogu opskrbiti kožu hranjivim tvarima kao što to može zdrava hrana, tvrde stručnjaci za prehranu.

- Kod kožnih oboljenja oslabljen je rad detoksikacijskih i eliminacijskih organa. Upravo zbog toga je, osim antioksidanasa iz voća i povrća, zdravih masnih kiselina iz ribe, hladno presanih ulja te orašastih plodova važno unositi kuhanu, lakoprobavljivu hranu, koja ima funkciju čišćenja i ne opterećuje bubrege, posebno jetru - kažu nutricionistici. 

Dodaju da je vrlo važan i unos antioksidanasa iz voća i povrća.

Od povrća su poželjni artičoka, koja čisti jetru, zatim tikvice, kupus i mrkva, koji sadrže beta karoten, potreban za obnovu stanica, cikla i radič, koji su bogati antioksidansima i čiste jetru, zatim krastavci i bijeli luk, koji imaju eliminacijsku ulogu, odnosno eliminiraju toksine.

Od voća, najsigurniji su jabuka, brusnice, avokado bogat beta karotenom i zdravim masnoćama te orašasti plodovi, koji su bogati cinkom i omega-3 masnim kiselinama.

Od žitarica dopušteni su ječam, proso, riža i grah.

Esencijalne masnoće iz ribljeg ulja mogu smanjiti svrab, crvenilo i ljuskanje kože. 

Plava riba, poput skuše, lokarde, pastrmke i srdele, vrlo uspješno smanjuje upalna stanja. Osim omega-3 masnih kiselina, koje imaju protuupalno djelovanje, sadrže vitamin A važan kod perutanja kože, D vitamin protiv upala i E vitamin za hidrataciju i vlažnost. Osim omega-3 masnih kiselina, preporučuju se i omega-6 masne kiseline biljnog porijekla (laneno ulje i ulje noćurka).

Namirnice životinjskog porijekla, poput maslaca, crvenog mesa (posebno svinjetine) i jaja, imaju negativan učinak na kožu kod ljudi oboljelih od psorijaze. f

Suhomesnati proizvodi značajno pogoršavaju stanje, a važno je i smanjiti unos kafe i začinjene hrane.

Vrlo je važno izbaciti mliječne proizvode. Mlijeko i tvrdi sirevi se ne preporučuju, dok sirutka i probiotici pripadaju skupini lakoprobavljivih namirnica te imaju pozitivan učinak na jetru i crijeva.

Savjetuje se i da izbacite iznutrice koje sadrže arahidonsku kiselinu, jer se u tijelu pretvara u proupalne prostaglandine, koji pogoršavaju ovo stanje.

Visoke doze C vitamina su jako opasne, tako da se mandarine, narandže, limun i grejp također izbjegavaju.

Smanjite unos alkohola, jer on je vazodilatator, odnosno povećava dotok krvi u kožu, što može uzrokovati crvenilo i toplinu kože te pogoršati svrbež i ljuštenje.

Pomažu i maslačak, metvica, kamilica... Čaj čisti i smiruje organizam. Čajna mješavina pravi se od maslačka i metvice, koji poboljšavaju rad jetre i detoksikaciju, zatim kamilice i matičnjaka uz lavandu za smirenje, jer stres potiče psorijazu.

Biljke koje potiču mokrenje i čišćenje od toksina su breza, suručica i kopriva. Za čišćenje kože i protiv svrbeža odlična je i čestoslavica.

Kupka za smirenje U vodu za kupanje izlije se litra skuhanog čaja i doda još kašika-dvije maslinova ulja za vlažnost kože. Čaj napravite od nevena, kamilice, lavande, dobričice i hrastove kore. Čiste kožu od ljuskica, smiruju crvenilo i liječe psorijatične promjene. Ako se ne stignete kupati 20 minuta, skuhajte si pola litre kupke i "natapkajte" promjene na koži zahvaćene psorijazom više puta dnevno.

Cink djeluje protiv suhoće i crvenila Cink je vrlo važan mineral koji se može uzimati i kao dodatak prehrani. Ima vrlo efikasno djelovanje protiv ljuskanja, suhoće i crvenila. Nalazi se u cjelovitim žitaricama, grahu i mahunarkama, kao i orašastim plodovima.

Namirnice koje pogoršavaju psorijazu Gazirana pića bogata šećerom, nutritivno prazna pića, kao što su gazirani napici, svakako treba izbjegavati. Šećeri pogoršavaju simptome bolesti pa pokušajte što manje jesti slatko. 

Crveno meso i zasićene masti Ograničite hranu bogatu zasićenim mastima, kao što su crveno meso, maslac i sir. Pojačajte unos masne ribe i orašastih plodova bogatih omega-3 masnim kiselinama. 

Bijeli kruh i hrana s glutenom  Psorijaza je jedno od mnogih stanja za koja se smatra da bi mogla biti potaknuta glutenom, proteinom prisutnim u pšeničnim proizvodima, uključujući kruh.

Gotova, jako obrađena hrana  Taj dugi popis sastojaka na kutiji zamrznute pizze signal je da je vaša večera iz mikrovalne jako obrađena i može uzrokovati upalu u tijelu, stoga razmislite dvaput prije kupovine. 

Sladoled i ostali slatki deserti Preporučuje se ograničavanje sladoleda i druge slatke hrane. Što bolje jedete, to će terapija biti uspješnija, jer je zdrava prehrana najbolje oružje protiv psorijaze.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.