Planinari

Planinarsko društvo Bobovac slavi 60 godina postojanja

Objavljeno: 09.09.2018. u 10:52

Skoro 200 planinara iz 15 planinarskih društava obilježava 60 godina od osnivanja PD Bobovac i 30 godina od otvaranja planinarskog doma Bočica

Sa obilježavanja 60 godina postojanja

Obilježavanje je počelo prvog dana vikenda, kada su dvije velike mješovite grupe krenule na dvije kakanjske, jubilarne planinarske staze. Prva i veće grupa planinara iz desetak društava jubileje je obilježila prolazeći stazu od Kraljeve Sutjeske, preko kraljevskog Bobovca, Kopijara, Nažbilja i Lipnice do Bočice. Druga mješovita planinarska grupa obišla je stazu Bočica-Gradina-Bočica. Sa Gradine se uživali u pogledu na dolinu Zgošće i Kaknja.

Na otvaranju manifestacije sve prisutne u ime Saveza planinara Federacije BiH pozdravio je Sinan Gluhić, koji je inače i predsjednik Planinarskog društva "Čolan“ iz Zenice, kao i Filip Balić u ime Hrvatskog planinarskog društva "Malačka“ iz Kaštel Starog (Hrvatska).

Sa planinarima koji su se okupili na Bočici družio se i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, koji je otvorio dvodnevno druženje planinara iz 15 društava iz Zenice, Lukavca, Srebrenika, Sarajeva, Kaštel Starog, Kladnja, Tuzle…

- Planinari su promotori, zaštitnici i najveći i na terenu najprisutniji realizatori univerzalne i svevremene ideje i postulata o potrebi zaštite i unapređenja čovjekove okoline. Zbog toga je ovaj jubilej i ovaj skup prava prilika da svi zajedno pošaljemo poruku, apel, molbu, svim ljudima da se svakodnevno što više razmišlja i radi, svako u svom neposrednom okruženju i prema svojim mogućnostima, na zaštiti prirode, zbog ovovremenih generacija, a posebno generacija koje dolaze - rekao je načelnik Mandra.

Nakon otvaranja manifestacije uslijedila su sportska nadmetanja u mini nogometu, odbojci za žene i muške, šahu, ronjenju u bazenu, skoku u dalj, preciznom šutiranju i bacanju kamena sa ramena, a u večernjim satima programski sadržaji su bili prezentacije i predavanja, te planinarsko sijelo.

Za danas su planirani Kotlićijada, podjela zahvalnica društvima, zatvaranje manifestacije i ispraćaj gostiju, saopćeno je iz Općine Kakanj.

 

 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije