Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zahtjevom za održavanje vanredne sjednice kolektivnog šefa države, na kojoj bi se odlučivalo o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH, očigledno je ide na sve ili ništa.  

Svog kandidata Zorana Tegeltiju će „potrošiti“, jer su se predsjedavajući i drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović već izjasnili da bez slanja ANP-a u Brisel nema ni mandatara.

Šta će se događati poslije 27. augusta za kada je zakazana vanredna sjednica?

Dodik je u prethodne tri sedmice u svojim javnim istupima najavio slijed događaja. Vraćanje izvornom Dejtonu. 

Na press konferenciji održanoj 5. augusta kada je zajedno sa liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem stavio potpis na Sporazum, Dodik je između ostaloga kazao:

-Šta ako ne bude implementacije Sporazuma u roku od 30 dana? To znači da je BiH u dubokoj ustavnoj i političkoj krizi, da će doći u pitanje i njen suverenitet, i da u tom pogledu mogu se očekivati različite političke akcije na različitim nivoima, u jednoj destabilizirajućoj poziciji. Ako ovo što smo dogovorili i potpisali ne bude završeno u roku od 30 dana, SNSD će bliokirati rad svih institucija i tu niko neće pomoći, ni jedna evropska niti bilo koja druga institucija. Zato pozivam sve institucije koje ovdje djeluju, a imaju međunarodni karakter, da podrže ovaj sporazum i da zatraže njegovu implementaciju.

U međuvremenu, predsjednik SDS-a Mirko Šarović sam sebe je nametnuo kao mogućeg kandidata za mandatara, i nagovijestio da bi SNSD iako je izborni pobjednik, i naredne četiri godine mogao ostati u opoziciji.

Dodik je upozorio, nakon toga, da će Republika Srpska, ako prilikom formiranja vlasti na nivou BiH budu zaobiđeni njeni izborni pobjednici, odlukama Narodne skupštine RS ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH, i da je to prvo što će učiniti "ako se neko želi igrati i izabrati SDS-ovog predsjednika Mirka Šarovića za predsjedavajućeg Vijeća ministara". 

Naglasio je da će ako vlast ne bude formirana, Narodna skupština RS usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu s Ustavom BiH. 

-To znači da će se RS povući iz Sporazuma o oružanim snagama, da će povući saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad suda i tužilaštva, kao i rad SIPA-e na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenesene na nivo države. Oteli su nam 83 nadležnosti i prenijeli na nivo Bosne i Hercegovine. Sve ćemo dovesti u pitanje i zadužiti vladu i druge stručne institucije da nam dostave prijedloge akata koji će ići da se sve ono što je mimo Ustava u BiH ovdje eliminira i zabrani- rekao je Dodik i dodao da Ustav precizno navodi da entitetima pripadaju sve dužnosti i državne funkcije i ovlasti koja nisu Ustavom izričito data Bosni i Hercegovini.

Ponavlja da će NSRS ući u proces osporavanja svih nametnutih rješenja, ali ne i Dejtonskog sporazuma, koji će nastaviti poštivati.

Prema informacijama Faktora iz krugova bliskih Dodiku, njegovi najbliži saradnici su podijeljeni, te jedni zagovaraju da ide na sve ili ništa čime će izazvati krizu sa pogubnim posljedicama po sve, a ponajviše po njega samog, dok drugi smatraju da treba spustiti loptu na zemlju, te prihvatiti reducirani ANP u paketu sa imenovanjem mandatara.

S druge strane, neki od naših sagovornika iz SNSD-a čak misle da su oni koji guraju Dodika u ovu političku avanturu, instruirani od određenih krugova međunarodne zajednice, kako bi krajnji rezultat kada lider SNSD-a krene u „rušilački pohod na BiH“ moglo uslijediti njegovo eliminiranje iz političkog života BiH (Bonske ovlasti) ili čak i hapšenje. No, upitno je kakve bi posljedice polučio ovakav scenarij.

Ako se uzme u obzir da je alternativa Dodiku Šarović i ostali opozicionari iz RS, pitanje je šta to oni mogu ponuditi u nekom novom sazivu Vijeća ministara BiH, ako u ovom sadašnjem nisu željeli da glasaju za ANP.