open-navfaktor-logo
search
Pobijedio u New Yorku
Pijanista Omar Halilović: Talenat koji se rijetko rađa, kao da je iz vremena velikih pijanista
Jedanaestogodišnji Omar Halilović osvojio je prvu nagradu na Internacionalnom takmičenju "Suzanne Culley" u New Yorku, a pozvan je da svira sljedeće godine na Winners Gala Concertu u prestižnom Carnegie Hallu u New Yorku.
01.06.2021. u 13:31
get url
text

Omar je učenik trećeg razreda Osnovne muzičke škole Ilidža, a njegov profesor klavira Amsal Ganović, ističe kako se njegov talenat rijetko viđa.

- Omar je došao sa devet godina, prije otprilike tri godine, na prijemni i pokazao je doslovno genijalnost jer je jako teško objasniti to dijete. On je specifičan, i kako razmišlja i njegov duh kao da nije odavde, kao da je iz 18. ili 19. vijeka, kada su živjeli veliki pijanisti. Njega klavir jako zanima, sve ga interesuje, sve oko pijanista. Vrlo brzo je napredovao. I ono što on trenutno svira nije ni blizu onog što bi svirao neki 11-godišnjak. On svira nešto što se svira sa 18 ili 19 godina – ističe njegov profesor Ganović.

Ističe kako je vanserijsko dijete, te kako mu ovo nije prva pobjeda.

- Ovo je prva svjetska pobjeda. I sam poziv na ovo takmičenje bio je neočekivan, došao je putem Facebooka. Osvajao je bodove kod nas na takmičenjima i u regiji te je stigao ovaj poziv. Poslali smo dva-tri snimka. Ovaj snimak koji ga je doveo do pobjede, bila je to Mjesečeva sonata od Betovena, koji je tehnička vratolomija. Snimao je veoma težak repertoar i pobijedio je pored takmičara iz Kine, Amerike, Poljske. Prosto je nevjerovatno i još smo u šoku – kaže Ganović, te dodaje:

- Potrebno je puno rada, a on je dijete koje ima ogomnu energiju, ali i sa pedagoške strane velika je odgovornost, jako puno i odricanja i zalaganja i sa moje i sa njegove strane.

Ističe kako će vježbati i dalje, te da je Omarova velika želja da održi koncert sa Sarajevskom filharmonijom.

- Njega čeka svjetska pijanistička karijera, jer se rijetko dešava na našim proistorima, ovakav talenat, rad. U njegovoj porodici niko nije muzičar i prvi je krenuo tim putem, ali ima veliku podršku roditelja. Puštali su mu klasičnu muziku, on je pokazao veliki interes ka tome. Slušao je Pavarotija i zanimala ga je klasična muzika i posebno Pavaroti. To je kod njega splet okolnosti, puno toga je utjecalo na uspjeh. On je inteligentan, ima sve petice, veoma je kreativan, multitalentovan. Međutim za klavir ima neviđen talenat. I moji profesori, ko god ga čuje kažu da je talenat nesvakidašnji. Mislim da BiH treba da bude ponosna na njega. Njega čekaju velike stvari – zaključuje profesor.

Bisera Halilović, Omarova mama, za Faktor kaže da je svom sinu, dok je još bio u stomaku puštala klasičnu muziku.

- On jako voli muziku i želi da se bavi time u životu, pa vidjet ćemo. Predan je i jako vezan za muziku. On je tipični jedanaestogodišnjak i jako se obradovao kada je čuo za osvojeno prvo mjesto. Prvo je dijete i radila sam sve školski, vodila sam se primjerima, da se djeci pušta muzika dok su još u stomaku, s tim da se to i meni sviđalo. Računala sam na to da se neki procesi mentalni mogu probuditi još u stomaku. Jako je bio nemiran kao dijete, rano je prohodao i jedino što ga je moglo smiriti bili su videi i zvukovi klasične muzike - priča Bisera Halilović. 

Navodi kako ni ona ni muž nisu muzički obrazovani.

- Sa pet godina je izrazio želju da svira klavijature, mi smo mu ih kupili i to je jedno vrijeme bilo zanimljivo, da bi kasnije odustao od te igre. Nakon nekog vremena je tražio klavijature ponovo i nije prošlo dugo čula sam ga kako svira neke tonove, čula sam da svira Mozzarta i Bacha, gledam mu u prste i ne vjerujem svojim očima i ušima. Rekao mi je da svira po sluhu - kaže Halilović.

Njegova mama kaže da su planovi za ubuduće onakvi kakvi on želi da budu, da uvijek može prestati da se bavi ovim, da svira dok ga to čini sretnim.

- Svi su se oduševili kada je došao na prijemni i znao je da svira Mozzartovu sonatu, koliko god to bilo sa greškama ipak je riječ o samoukom djetetu. Dogovorili smo se da to bude hobi i zanimacija te da se ne smije zapostaviti redovna nastava i da to bude samo zato što on to želi i koliko on to želi - navodi Omarova mama.

Ističe kako velike zasluge za njegov uspjeh ima njegov nastavnik koji ima lijep i pedagoški pristup prema Omaru.

- Osim toga što on ima urođeni talenat, mislim da je dosta do njegovog nastavnika. Ako bude nešto od njega kao pijaniste mislim da će jako puno dugovati svom nastavniku jer je našao način i pravi pristup njemu, privolio ga je da voli da svira i na najbolji mogući način ga zadržao na tom polju - zaključuje mama Bisera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.