open-navfaktor-logo
search
Europarlamentarac
Picula: Bh. Hrvati će vječno osjećati posljedice pogrešne politike Zagreba
Mislim da je dosljedna federalizacija BiH princip koji jedini može dugoročno osigurati ustavni balans, političku stabilnost pa i ekonomski prosperitet te države, keže Picula
21.01.2020. u 21:10
get url
text
Tonino Picula
Tonino Picula

Tonino Picula, hrvatski eurozastupnik (SDP), u intervjuu za Dnevnik.ba, govorio je statusu i položaju Hrvata u BiH, politici Hrvatske i novog predsjednika Milanovića prema BiH, značaju hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije.

- Mislim da je dosljedna federalizacija BiH princip koji jedini može dugoročno osigurati ustavni balans, političku stabilnost pa i ekonomski prosperitet te države. Kao zastupnik u Evropskom parlamentu u više sam navrata uspijevao takvu perspektivu ugraditi u rezolucije Parlamenta o BiH - kazao je hrvatski eurozastupnik.

Picula smatra da se trenutna BiH udaljava od Evropske unije, ali ne vjeruje da se može dogoditi Dejton 2, te ističe kako je potrebno otkloniti dominaciju brojnijih naroda te pokušati izgrađivati građansko društvo.

- Srpski refleks za dominacijom, koji je uništio dvije zajedničke južnoslavenske države, namiren je u BiH uspostavom Republike Srpske, dok izrazita bošnjačka etnička većina u Federaciji BiH varira slične mehanizme nametanja svoje političke volje - rekao je Picula.

Istakao je kako će bh. Hrvati dugo, a možda i vječno sjećati posljedice jedne pogrešne politike koju je Zagreb vodio devedesetih godina prošlog stoljeća.

Od novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića očekuje racionalniju politiku prema BiH i Hrvatima nego što je to bio slučaj s Kolindom Grabar-Kitarović.

- Mislim da u Hrvatskoj postoji konsenzus o važnosti hrvatskog pitanja u BiH, ali se razilazimo u tome kako se prema njemu odnositi, kako ga i s kim rješavati. Sa stajališta socijaldemokratije, naše temeljno načelo je da branimo vladavinu prava, politički marginalizirane i društveno diskriminiranije, a Hrvati u BiH, kao najmanji konstitutivni narod, u jednom konfuznom sustavu, zaslužuju podršku u ostvarivanju svojih prava - zaključio je Picula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.