Kako se bliži 25. godišnjica srebreničkog genocida, postoji urgentna potreba da se na nekažnjavanje negiranja genocida i glorificiranja ratnih zločinaca u Republici Srpskoj odgovori donošenjem zakona - smatra prof.dr. David Pettigrew.  

- Bonske ovlasti i zakon protiv negiranja genocida i glorificiranja ratnih zločinaca - planirana je tema redovne sesije Kruga 99, koja nije održana zbog vanredne situacije, stoga je Pettigrew poslao izjavu za medije u kojoj pored ostalog navodi da međunarodna zajednica ne bi trebala više podržavati nekažnjavanje u Republici Srpskoj.

- Iznimno je važno da visoki predstavnik odgovori na nekažnjavanje u Republici Srpskoj koristeći svoje bonske ovlasti u cilju donošenja zakona protiv negiranja genocida i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca – ističe Pettigrew.

On smatra da se imperativan konceptualni okvir za ovakav zakonodavni propis može naći u Okvirnoj odluci Vijeća Evropske unije od 28. novembra 2008. godine o "suzbijanju ... načina izražavanja rasizma i ksenofobije krivičnopravnim sredstvima. Okvirnom odlukom EU se državama članicama nalaže da osiguraju da se "javno opraštanje, poricanje ili grubo umanjenje zločina genocida kažnjava".

- Danas zvaničnici Republike Srpske negiraju genocid, provode politiku veličanja ratnih zločinaca i sve to nekažnjeno – navodi Pettigrew i podsjeća na neustavne pokušaje Republike Srpske da prisvoji državno zemljište.

Po njegovim riječima, Švicarska i Belgija su, među ostalima, donijele zakone protiv negiranja genocida, a tim zakonima je zajednička ideja da poricanje genocida suštinski predstavlja čin mržnje i diskriminacije.

Ističe također da su žrtve genocida u Srebrenici, njih 8.372, koje su nepravedno ubijene kao i hiljade stanovnika koji su nasilno premješteni, lišeni ljudskog prava na glasanje i učestvovanje u izborima na lokalnom nivou.

- Zato pravda zahtijeva izmjenu izbornog zakona, kojim bi se omogućilo bivšim stanovnicima Srebrenice i njihovim potomcima da glasaju na lokalnim izborima 2020. godine, bez obzira gdje trenutno borave. Na taj način, možemo pokazati poštovanje i sjećanje na žrtve i djelovati u pravcu prestanka nekažnjavanja u Republici Srpskoj. Time bi se također doprinijelo sjećanju, restorativnoj pravdi i izlječenju – zaključio je Pettigrew, saopćeno je iz Kruga 99.