Velike kazne

Pet mjesta na kojima je zabranjeno mazati se kremom za sunčanje

Objavljeno: 30.08.2019. u 09:03

Uskoro bismo planiranju putovanja, uz vize i vakcinisanja, mogli pridodati i provjeru da li je krema za sunčanje na listi dopuštenih predmeta za ulazak u zemlju

Osim Amerike i Kariba i Palau će se pridružiti zemljama koje zabranjuju opasne kreme

Samo Amerikanci svaki dan bace 500 miliona slamki što je dovoljno da se napuni 125 autobusa. Najgore je od svega što se slamka koristi tek desetak minuta, a budući da se ne recikliraju, velik broj završava u oceanima i morima.

Međutim, zabrana plastičnih slamki kako bi se sačuvao život u morima i okeanima tek je početak borbe protiv onečišćenja.

Uskoro bismo planiranju putovanja, uz vize i vakcinisanja, mogli pridodati i provjeru da li je krema za sunčanje na listi dopuštenih predmeta za ulazak u zemlju.

Prema brojnim studijama mnogi preparati za sunčanje sadrže sastojke koji mogu naštetiti zdravlju čovjeka, ali i životinja.

Na meti naučnika su oksibenzon i oktil metoksicinamat (oktinoksat), hemikalije koje štete koraljima i ostalom životu u moru. Oksibenzon se pojavljuje u većini preparata za sunčanje, a rezultati studija pokazuju kako može oponašati hormon estrogen.

Američki Djevičanski otoci nedavno su objavili zabranu korištenja krema za sunčanje koje štete koraljnim grebenima, zabranivši sav uvoz i prodaju preparata koji sadrže oktinoksat i oksibenzon. Zabrana stupa na snagu u martu iduće godine.

Na Havajima će se zabrana početi primjenjivati 2021., ali neće vrijediti za šminku koja sadrži zaštitni faktor ili kreme koje je prepisao liječnik. Primjer slijedi i floridski Key West, dom golemom koraljnom grebenu.

Karipski otok Bonaire također je izglasao zabranu krema za sunčanje do 2021., a kao jedan od razloga navode i to što je većina koralja na Karibima nestala od 1980. Osim Amerike i Kariba i Palau će se pridružiti zemljama koje zabranjuju opasne kreme 2020., a prodavači koji prekrše zabranu mogli bi biti kažnjeni s cifrom od oko 1.700 KM.

Stručnjaci se nadaju da će zabrane potaknuti proizvođače da štetne sastojke zamijene cinkovim oksidom, prirodnim mineralom koji učinkovito štiti od štetnih zraka.

Izvor:   Dnevnik.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije