Snažan zemljotres pogodio je Hercegovinu u aprilu.

U maju je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužilo Vijeće ministara da, za sanaciju šteta, iz budžeta institucija BiH izdvoji milion KM za Općinu Ljubinje, milion KM za Grad Stolac i 50.000 KM porodici Spaho.

U junu je zaduženo Vijeće ministara da izdvoji i milion KM za Općinu Berkovići.

VEZANI TEKST - U Stocu klanjana dženaza Elmiri Sefo, djevojci stradaloj u zemljotresu

Budžet institucija BiH usvojen je krajem juna.

Početkom septembra je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo u procedure prijedlog odluke o odobravanju ovog novca iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH za 2022. godinu, onako kako je to zadužilo Predsjedništvo BiH u maju i junu.

U prijedlogu odluke kakva je objavljena na zvaničnoj web platformi e-Konsultacije potkrala se i greška pa piše da 50.000 KM ide porodici poginule Elmire Spaho, umjesto Sefo.

U Ministarstvu sigurnosti BiH smo pitali zašto je trebalo nekoliko mjeseci vremena da bude predložena odluka, odnosno da li su u pitanju procedure ili nešto drugo. Odgovor očekujemo.

Nije poznato ni kada će se ova odluka naći pred Vijećem ministara BiH imajući u vidu da redovnu sjednocu pokušavaju održati od 1. septembra, od kada je tri puta odgođena i novi termin, nakon posljednje odgode 16. septembra, još nije poznat.

- Dugo se čeka. Jako je hitno da dobijemo taj novac. Ljudima treba pomoć. Ne znam zašto novac dosad nije uplaćen. Planirano je da ga usmjerimo za najkritičnije po kategorijama, odnosno građanima u obnovi kuća ili gradnju novih stambenih jedinica – prokomentirao je načelnik Općine Berkovići Nenad Abramović.

Prijedlog odluke

Prijedlog odluke objavljen je 8. septembra na zvaničnoj stranici e-Konsultacije