Kazao je ovo stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić na današnjoj press konferenciji predstavnika federalnih institucija povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH.

- Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo. Do sada je u FBiH testirano ukupno 34.941 uzoraka, a virus je potvrđen kod 1.025 odoba. Gledajući po spolnoj strukturi, 54,63 posto su žene, dok je u 45,37 posto slučajeva riječ o muškarcima - kazao je Peršić. 

Zaključno sa današnjim danom, oporavljeno je 314 pacijenata, dok su 73 slučaja još aktivna u FBiH. 

- Ukupan broj potvrđenih smrtnih ishoda je 38, od čega su 22 muškarci i 16 žene. Epidemiološka situacija trenutno je i dalje zadovoljavajuća. Prijetnja i dalje postoji, virus je tu i svi trebamo da se pridržavamo ličnih mjera zaštite od ovog virusa - dodao je. 

Odgovarajući na novinarska pitanja, Peršić je kazao kako je prema epidemiološkim procjenama mali procenat ljudi bio u kontaktu s virusom, što znači da je veliki broj građana i dalje u riziku od infekcije. 

- To znači da ćemo u narednom priodu imati novih slučajeva i realno je da ćemo imati novi val epidemije, tako da insistiramo na pridržavanju ličnih mjera zaštite. Svakodnevno pratimo situaciju, a tako ćemo nastaviti i u narednom periodu - objasnio je. 

Što se tiče otvaranja tržnih centara, Peršić je kazao da je stav Kriznog štaba Federalnog ministarsva zdravstva da ublažavanje mjera ide u tri faze. 

- Kraj ovog mjeseca predstavlja treću fazu koja obuhvata i tržne centre. Konačne naredbe donosi Federalni štab Civilne zaštite. Sjednica se očekuje uskoro i prijedlog će biti da se u ovoj novoj fazi dozvoli i rad tržnih centara uz poštovanje mjera - dodao je.