Odluka o protestima donesena je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Saveza, a zahtjevi su opće poznati, povećanje penzija u FBiH u ovoj godini za 10 posto, bolja zdravstvena zaštita.

- Protesti će se održati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici sa početkom u 11 sati, 30.11.2021. godine. Bit će to protesti u organizaciji Saveza penzionera ZDK jer mi predstavljamo 60.000 penzionera. Za sada nema ništa od Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH. Mi moramo iskazati nezadovoljstvo ovim što se događa sa penzionerima, pa valjda će se na nas ugledati i drugi - kazao nam je Trakić.

Dodaje kako će razgovarati i sa predstavnicima penzionera u Bosansko-podrinjskom, Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu.

- Rekli su nam ranije da bi se i oni priključili protestima. Vidjet ću šta o protestima misle u Sarajevskom kantonu - kazao nam je Trakić.

U ranijem razgovoru za Faktor je ukazao da od 60.000 penzionera, 36.000 prima penziju do 382 KM i najnižu 382 KM. Kazao je da, iako struja nije poskupjela, hrana je svaki dan sve skuplja ukazavši da je litar ulja 3,20 KM, vreća brašna 22 KM, pa hljeb više nije marka već 1,5 KM, a penzije su na istom.