open-navfaktor-logo
search
Podrška Moskvi
Peking nije osudio rusko priznanje nezavisnosti ukrajinskih regija, poziva na suzdržanost
Kineski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama u ponedjeljak je pozvao "sve strane na uzdržanost i izbjegavanje podsticanja tenzija u Ukrajini", ali nije osudio rusko priznanje nezavisnosti za dva promoskovska regiona na istoku te zemlje, prenosi CNN. 
22.02.2022. u 08:16
get url
text

Peking se nalazi u složenoj poziciji kako se kriza u Ukrajini zaoštrava, dok pokušava da izbalansira dublje veze s Moskvom sa svojom ustaljenom vanjskom politikom uporne odbrane državnog suvereniteta.

U kratkoj izjavi na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak navečer, kineski ambasador u UN-u Zhang Jun rekao je da Peking pozdravlja i ohrabruje svaki napor za diplomatsko rješenje, dodajući da sve zabrinutosti treba tretirati na "bazi jednakosti".

- Trenutna situacija u Ukrajini je rezultat mnogih složenih faktora. Kina uvijek zauzima poziciju u skladu s osnovama merituma stvari. Vjerujemo da sve zemlje trebaju rješavati međunarodne sporove mirnim putem u skladu s ciljevima i principima Povelja UN-a - rekao je Zhang.

Sastanak Vijeća sigurnosti dolazi u trenutku kada svjetski lideri očajnički pokušavaju da deeskaliraju situaciju u Ukrajini, koja je doživjela nagli pomak u stanju na terenu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio ruskim snagama da uđu u dvije otcijepljene teritorije koje podržava Moskva nakon što su ih priznale kao nezavisne.

Taj potez su zapadni zvaničnici okarakterizirali kao mogući izgovor za širu invaziju na Ukrajinu.

Rusija je sedmicama ponavljala da neće izvršiti invaziju na Ukrajinu, a na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a branila je svoje postupke kao napore da se "zaštite i očuvaju ljudi koji žive u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR)."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.