Čini se da je pred fudbalom historijski dan. Naime, FIFA i Internacionalni bord fudbalske asocijacije danas će se sastati kako bi razmatrali izmjene pravila igre koju često nazivamo najvažnijom sporednom stvari na svijetu.

Čak 50 novih predloga nalazi se na dnevnom redu, o nekima je bilo riječi i u prethodnom periodu.

A neke o najzanimljivijih izmjena su:

Nema nastavka nakon penala

- O ovome se dosta priča posljednjih sedmica. Ukida se pravilo nastavka igre poslije najstrože kazne. Razlog je jasan, niko više ne poštuje pravilo da ne smije da se utrči u šesnaesterac prije nego što lopta krene sa bijele tačke, pa će ubuduće penali biti izvođeni kao i poslije produžetaka, bez nastavka igre.

Dodatna pravila o penalima

- U slučaju namjernog vraćanja lopte golmanu nogom, čuvar mreže gubi status "specijalne pozicije" i tretira se kao običan igrač u polju. To znači i da ukoliko bude igrao rukom - kao i ostali na terenu - skrivio je penal.

- Uvodi se ABBA sistem izvođenja jednaesteraca. To znači da šuteri ne izvode najstrože kazne u penal serijama kao do sada, jedni pa drugi, već da se miješaju, u prvoj seriji puca prvi A, u drugoj puca prvi B tim. To je i iz razloga što je postojeći sistem nepošten jer je u 60% penal serija pobjeđivao tim koji je pucao prvi.

Šta je ruka?

- Trenutno, to niko ne zna jer gotovo sve može da se interpretira kao (ne)prirodna pozicija ruke. Zato Bord želi da ovdje postavi jasnije granice: ako je šaka/ruka iznad nivoa ramena, to je uvijek nedozvoljena igra i mora da se sankcioniše.

- Čak i kada gol bude postignut rukom, od sada će biti manje mogućnosti za interpretaciju od strane samih sudija. Nijedan pogodak rukom neće važiti u budućnosti, bilo da je postignut namjerno ili slučajno.

Krađa vremena

Ovo je jedna od onih stvari koja obično izluđuje navijače. Krađa vremena će u buduće biti itekako otežana.

- Kada igrač bude zamijenjen, on više neće moći da se šunja i razvlači sa napuštanjem terena, već će napustiti teren na mjestu na kojem stoji, kako bi igra mogla odmah da bude nastavljena.

- Golman od sada može da doda loptu saigraču i u šesnaestercu iz gol-auta. Do sada se u takvim slučajevima slobodan udarac ponavaljao, pa se i tu gubilo vrijeme.

- Međutim, neke od novih odredbi su i zbunjujuće kao na primjer ova: Faulirani igrač kojem se ukazivala pomoć može da se vrati na teren i izvede slobodan udarac ili penal odmah. To će svakako stvoriti polemiku jer bismo imali slučaj da je neko simulirao povredu, da mu je ukazana pomoć i da je igrao u istom napadu kao da se ništa nije desilo.

Još neke zanimljvije promjene koje bi trebale uslijediti:

Nova pravila trebalo bi da spriječe i nesportsko ponašanje na terenu.

- Ubuduće, samo igrači tima koji se brani smiju da stoje u živom zidu, dakle nema više protivničkih igrača. Time će se spriječiti guranje i gužva koje obično nastaju.

- I trenerima se od sada pokazuju žuti i crveni kartoni. Kao i fudbaleri i oni mogu da budu suspendovani, ukoliko nakupe više javnih opomena.