Direktor ovog preduzeća Edin Pašić odbacuje tvrdnje da je u RMU Zenica došlo do smanjenja plaća.

- U RMU Zenica je plaća za mjesec mart isplaćena u skladu sa novim Kolektivnim ugovorom. Minimalna satnica je sa 2,5 KM porasla na 2,7 KM. Dakle, došlo je do povećanja, a ne smanjenja plaća. Međutim, za mjesec mart 2020. godine nisu isplaćeni stimulativni dodaci na plaću, koji se mogu, a ne moraju isplatiti. Predmetni stimulativni dodaci na plaću su u proteklom periodu nekada isplaćivani u punom iznosu, a nekada su umanjivani. Zbog veoma teškog i složenog finansijskog stanja u RMU Zenica, Uprava je donijela odluku da se plaća isplaćuje u skladu sa novim Kolektivnim ugovorom bez stimulativnih dodataka - kaže Pašić.

Dodaje da je novim Kolektivnim ugovorom propisano da najniža neto satnica ne može biti manja od 2,70 KM, a ranijim Kolektivnim ugovorom najniža neto satnica je iznosila 2,50 KM.

Na pitanje da li je unutar rudnika postojao neki interni dogovor o stimulacijama koje Kolektivni ugovor ne poznaje, Pašić odgovara da stimulacije koje su isplaćivane u proteklom periodu nisu bile sistemski rješene i o isplatama istih je odlučivano na mjesečnom nivou i to na način da su nekada isplaćivane u punom, a nekada u umanjenom iznosu.

- One su nastale kao plod pritiska radnika na ranije uprave da se povećaju place, u protivnom  je slijedila obustava rada od strane radnika. To je jedan od razloga što su u RMU Zenica bile česte obustave rada jer kada se stimulativni dodatak isplati jedan mjesec, sljedeći mjesec ga je bilo vrlo teško, pa skoro i nemoguće ne isplatiti bez obustave rada od strane radnika - kaže Pašić.

Direktor navodi da su radnici najvjerovatnije očekivali isplatu martovske plaće po novom Kolektivnom ugovoru, sa svim stimulativnim dodacima.

- Međutim, zbog teškog finasijskog stanja u RMU Zenica i otežanog poslovanja zbog velikih dugovanja prema dobavljačima i duga na ime doprinosa, izostali su stimulativni dodaci na plaću - naglašava direktor Pašić.

On odgovara da li ovo znači da radnici koji nisu dolazili na posao mogu snositi sankcije i radi li se o kršenju ugovora.

- Da, ovakvo ponašanje radnika je u suprotnosti, ne samo sa ugovorom o radu, već i Zakonom o radu, Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu. Uprava RMU Zenica je 15.04.2020. godine, putem obavještenja na oglasnim pločama Rudnika, pozvala sve radnike da u skladu sa rasporedom rada dolaze i obavljaju svoje radne zadatke, te ih upozorila da će nedolazak na posao biti sankcionisan i da neće biti plaćen. Uprava će uskoro izdati naređenje da upravnici pogona i rukovodioci radnih jedinica i službi izvrše prozivku i raspored radnika, te će se u slučaju neodziva i odbijanja naređenja istim evidentirati izostanak s posla, što prestavlja povredu radne obaveze i za što će snositi propisane sankcije - kaže Pašić i ponavlja da je i Sindikat potpisao Kolektivni ugovor kojim su plaće povećane.

Na pitanje kako to da ostalih šest rudnika radi bez problema i da su zadovoljni plaćama i Kolektivnim ugovorom Pašić naglašava da je razlog nezadovoljstva rudara u RMU Zenica taj što nisu isplaćene predmetne stimulacije koje su rudari zeničkog Rudnika očekivali.