U pisanom saopćenju Palestinska uprava je sporazum UAE-a i Izraela o normalizaciji odnosa najoštrije osudila i odbacila.

Povučen ambasador

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine saopćilo je u četvrtak da je opozvalo svog ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) kao odgovor na sporazum postignut između Abu Dabija i Izraela.

Navodi se da je UAE pristao na ovaj sporazum u zamjenu da okupacijska država Izrael privremeno obustavi aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale dok i dalje traju planovi o judaizaciji al-Aksa.

- Dogovor UAE-a s Izraelom je izdaja Jerusalema, džamije Al-Akse i Palestine. Ovaj korak također ruši sve ranije odluke Arapske mirovne inicijative, Arapske lige i Organizacije islamske saradnje (OIC). Ovim se također zanemaruju i prava palestinskog naroda, njihova sveta mjesta, posebno al-Aksa, te ignorišu zahtjevi za formiranjem nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine - navodi se u saopćenju Palestinske uprave.

Pozvali su UAE da odustane od ove odluke, naglašavajući da arapski narodi ne bi trebali poštovati ovakve odluke.

Navodi se i kako UAE ili bilo koja druga strana nemaju pravo govoriti u ime palestinskog naroda, napominjući da je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda.

U saopćenju se još dodaje da je Palestinska uprava sazvala Arapsku ligu na hitni sastanak, te pozvala i OIC da odbaci ovu odluku.

Podsjetimo, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su danas historijski dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog Istoka. Sporazum je postignut posredovanjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

U zajedničkom saopćenju SAD-a, UAE i Izraela navodi se da će ovim dogovorom promovisati mir u regiji Bliskog Istoka, dodajući da je ovaj korak dokaz odvažne diplomatije i vizije trojice vođa, aludirajući na prestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Reakcija iz Turske

Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) nazvao je izdajom, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da će u historiji svakako ostati zapisana imena onih koji su izdali palestinski narod.

- U historiji će ostati zapisana šteta koju su nanijeli oni koji su izdali palestinski narod i njihovu pravednu borbu - napisao je Kalin na Twitteru.